logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Food2Smile – snoepen wat je kunt


Recensie-6970

Kinderen in Nederland (en eigenlijk ook zo’n beetje in ieder welvarend land, helaas) worden alsmaar dikker en dikker. We worden verwend met kant-en-klare oplossingen op het gebied van eten, doorspekt met suiker, zout en vet. Combineer dat met een chronisch te kort aan beweging, en je hebt een ramp in de dop. Gelukkig zijn er tegenwoordig een paar initiatieven die daar verandering in willen aanbrengen. Sommigen zijn heel streng en fel, anderen zoeken een geschikt alternatief. Zoals Miriam Bouwens, oprichtster van Food2Smile. Nog geen jaar geleden ontwikkelde zij een mooie line-up van verantwoord snoep, snacks & drinks.

Overmatig suikergebruik kinderen

Volgens het Kenniscentrum suiker & voeding consumeren jongeren in de leeftijd van 7 tot 18 jaar gemiddeld 70 tot 85 gram suiker per dag. Ofwel minimaal 25 kilo suiker per jaar. Dat is een absurd grote hoeveelheid! Naast een probleem als overgewicht bestaat natuurlijk ook een risico op tandbederf door al die zoetigheid. Food2Smile staat voor snoepen zonder nonsens, ofwel geen toegevoegde suikers of slechte rode E-nummers. De producten van Food2Smile zijn meestal glutenvrij, lactosevrij, laag in calorieën en tasten het tandglazuur niet aan. Food2Smile heeft haar zelf ontwikkeld gezonder assortiment ‘Snoep & Snacks’ aangevuld met producten die exclusief op de Nederlandse markt worden aangeboden. Lekkere snoepjes en snackjes waar je natuurlijk van mag genieten.

Wij namen een greep in de snoepjespot en proefden ze stuk voor stuk. Hieronder lees je onze bevindingen van de verschillende snoepvarianten die ze op dit moment aanbieden. De jury is vierkoppig: twee jongens (7 en 9 jaar oud) en twee volwassenen, die een gezamelijk punt uitdelen. De puntenscore gaat van jong naar oud.

Recensie-6965De snoepkussentjes Kandies Rainbow zijn suikervrij en bevatten enkel natuurlijke kleurstoffen. Leuk detail is dat ze handemaakt zijn, maar daar proef je verder niets van! Mooi om te zien hoe ook natuurlijke kleurstoffen kunnen zorgen voor zo’n intense en felle kleuren. Erg mooi en aantrekkelijk. De felle kleuren worden dan ook als positief ervaren. Ze zijn een stuk minder zoet dan hun commerciële tegenpolen. Sommige kussentjes hebben een beetje typische glazuursmaak, zoals je die ook wel eens bij Japanse zoutjes tegenkomt. Dat kost ze bij ons jongste jurylid punten! Van de Kandies is ook een lollie verkrijgbaar, op een papieren stokje.
De score: 4,5 | 7 | 6

Recensie-6975De beertjes Gummybears lonkten al snel. Die zijn natuurlijk welbekend, maar nog niet als suikervrije variant. Ze hebben bijna geen geur, en bij het eten valt het onbreken van de gummy-structuur meteen op. Ze hebben een wat mat, crème-achtige mondstructuur, en zijn wat harder dan hun suikerrijke broertjes. Ze smaken een beetje zuur, en de smaak van stevia overheerst. De smaak van fruit is duidelijk aanwezig.
De score: 7 | 7 | 7

Recensie-6971Ook de colaflesjes (Colabottles) scheppen hoge verwachtingen. Typisch dat ze toch hebben geprobeerd om bekende figuren na te bootsen, terwijl je ook zou verwachten dat je juist ook nieuwe vormen op de markt brengt. Maar aan de andere kant: wat de boer niet kent… en dat gaat voor kinderen natuurlijk ook op. Bij de colaflesjes valt direct de colasmaak op. Die is duidelijk aanwezig. De flesjes zijn een tikje hard, maar wel goed door te bijten – zonder dat ze aan je tanden kleven. Ze zijn wat minder zuur dan de commerciële tegenhanger, met een zoete nasmaak. Wij vonden ze lekkerder dan de originele flesjes, hoewel ze iets wachter mochten zijn.
De score: 7,5 | 8 | 8

Recensie-6982Bijzonder en vernieuwend vonden wij de Fruitfingers. We mochten ze proberen in de smaken aardbei en appel. Erg leuke items, die je zou kunnen omschrijven als een soort stukjes dropveter in fruitsmaak. De kleuren waren niet echt uitnodigend, vooral de aardbeivariant ziet er wat sombertjes uit. De smaak daarentegen is heel intens en fel, ze voelen zacht in de mond, maar hebben toch een eerste ‘bite’. Qua smaak zou je ze het beste kunnen vergelijken met een stroop, de smaak van appel en aardbei was lastig te herleiden als je het niet wist. Desondanks erg smakelijk!
De score: 9,5 | 8 | 8

Recensie-7000Een ander vernieuwend product zijn de Crunchies, of wel de knisperballetjes, zoals onze jongste ze meteen noemde. Onze variant was de appel, en dat is ook eigenlijk zo’n beetje wat er in zit. Kleine, gevriesdroogde stukjes appel die als een balletje aan elkaar zitten gekleefd. Dat klinkt weinig uitnodigend, maar die mening verander je al snel als je d’r eentje hebt geproefd. Ze zien er leuk uit, de geur en smaak zijn direct herkenbaar als appel. Heerlijk om te snacken, en een geweldig alternatief voor snoep. Onze absolute favoriet, zonder enige twijfel!
De score: 10 | 8,5 | 9,5

Meer weten? Kijk dan op www.food2smile.nl

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.