logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Focus Drone, Spectron


Drones zijn wel hét ding van de afgelopen twee jaar. Speelgoedbedrijf Spectron uit Deventer heeft er eentje voor kinderen ontworpen en daarmee een prijs ontvangen van Speelgoed van Jaar 2015. Managing Director van Spectron, John Boeyen, is erg verheugd over het winnen van de titel ‘Speelgoed van het Jaar’: “We zijn apetrots, helemaal omdat wij ons zelf ook hebben bezig gehouden met de ontwikkeling van deze drone”. Dat maakt ons natuurlijk erg nieuwsgierig, en vol gretigheid scheurde ons testteam dan ook de doos open waarin de drone geleverd werd.

Die bestaat uit twee delen: de drone en de afstandsbediening. Die afstandsbediening werkt niet op infrarood, maar op een 2,4 Ghz verbinding – eenzelfde systeem als je gebruikt voor draadloos wifi. Geen nood, het instellen gaat heel eenvoudig: afstandbediening aan met de joystick omhoog, daarna de joystick omlaag en je hebt een unieke verbinding tussen jouw afstandsbediening en je drone. Het opladen van de accu is wel even een dingetje. Die accu zit verstopt in het middendeel van de drone. Met wat friemelen lukt het ons om de accu er uit te peuteren, en het kleine witte stekkertje los te koppelen. Daarna hang je de accu met eenzelfde witte stekkertje aan een USB-kabel, die je via je computer of een USB-oplader kunt opladen. Een uurtje, dan is hij volledig opgeladen en kun je ongeveer 20 minuten vliegen.

De helikopter heeft vier rotorbladen. Dankzij de ervaring met draadloze helikopters zit de drone stiekem vol geavanceerde techniek, waardoor je drone bijvoorbeeld netjes recht op blijft vliegen. Handig en veilig! Om de rotorbladen zit een plastic ring, zodat ze niet direct breken als je ergens tegenaan vliegt. En mocht dat toch gebeuren: je krijgt reserve-onderdelen meegeleverd, geen nood dus! Met het linker joystickje kun je omhoog en omlaag of de drone draaien, met de rechter joystick vlieg je vooruit, achteruit, naar links of naar rechts. Ter herkenning: de voorkant heeft rode rotorbladen, de achterkant heeft witte rotorbladen. Zo heb je een handig orientatiepunt.

Onder aan de focus drone zit bovendien een kleine camera verstopt, die HD films kan opnemen. Dat levert een mooie resolutie, maar natuurlijk geen briljant beeld. Wat dat betreft gaat het wel voorbij aan de categorie ‘speelgoed’ maar kan het zich nog niet meten met duurdere drones. Met de camera kun je films opnemen op een SD geheugenkaart (er wordt een 2 GB variant emegeleverd) of foto’s. Die maak je met de schouderknoppen op de voorkant van de drone. Eenvoudig! Cool is ook de automatische loopingfunctie. Dat ziet er nog eens indrukwekkend uit! En met een druk op de knop komt hij netjes naar je toe gevlogen. Zo is-ie braaf.

Het is meteen duidelijk waarom de focus drone in de prijzen is gevallen. Het is namelijk een bijzonder uitgebreid apparaat, dat ook prima door beginners te gebruiken is. Ten eerste is hij licht en stevig. Bots je ergens tegenaan, dan is je drone nog heel, maar ook het stuk waar je tegenaan hebt gevlogen blijft meestal heel (geen garantie). De Focus Drone is ook prima te besturen. Een klein risicofactortje vind ik het gemak waarmee je de drone kunt finetunen. Je kunt kleine afwijkingen corrigeren. Als je drone bijvoorbeeld bij het opstijgen al een stukje naar rechts gaat kun je de linkerkant iets harder laten werken om dat de compenseren. Maar als je drone wel goed vliegt en je gaat compenseren, dan maak je dus een probleem. En dat corrigeren gaat met heel eenvoudige schakelaartjes, voor op de controller. Binnen het bereik van kinderhanden…

Een ander klein minpuntje vind ik de accu en het opladen. Ik had liever gezien dat je een USB-connector in de drone had, waarmee je hem kon opladen. Nu moet je een klein klepje openschuiven, de accu er uit peuteren en werken met fragiel ogende kabeltjes en een wit connectortje. Wellicht een optie voor Focus Drone 2.0? Wij houden ons aanbevolen voor een testvlucht!

Informatie

Focus Drone, Spectron
Prijs: 50 euro

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.