Recensie: Floris en Floriaan, Mariette Vanhalewijn

Het ezelstje Floriaan gaat op zoek naar een betere thuis. Na een lange zwerftocht ontmoet hij Floris, een jongen die heel veel van dieren houdt. Floris en Floriaan komen een roversbende op het spoor e, beleven een spannend avontuur.

Dat de boeken van Mariette Vanhalewijn tijdloos waren had ik al ontdekt met Kleine Adam, waarin Adam een nieuwe, betere wereld wil scheppen. Maar ook Floris en Floriaan blijkt een langer leven geschonken en tijdlozer te zijn dan in eerste instantie gedacht. Dat ligt natuurlijk niet alleen aan het verhaal zelf, ook de tekeningen van Jaklien Moerman dragen hier aan bij. In Floris en Floriaan beleven het jongetje Floris en zijn ezeltje Floriaan een spannend avontuur. Dit nadat het ezeltje is weggelopen bij zijn eigenaar, omdat die niet zo van ezeltjes hield. Het verhaal is dus zeker niet gedateerd, en de tekeningen zijn weer helemaal retro en bovendien een feest van herkenning: de illustraties van Jaklien Moerman zijn niet alleen beperkt gebleven tot kinderboeken, maar waren destijds ook op bijvoorbeeld wenskaarten en kalenders terug te zien. Ze stralen de jaren 70 dan ook helemaal uit, inclusief het typerende kleurenpalet van die tijd. Dat maakt de tekeningen wat minder schreeuwerig dan de meeste kinderen nu gewend zijn, ze zouden zelfs als wat ‘somber’ gekleurd genoemd kunnen worden. Desondanks is het een leuk, vertederend en zelfs spannend verhaal, waarbij Floris en Floriaan een vriendschap voor het leven sluiten. Ook komen vooroordelen naar voren: iedereen denkt dat ezels dom en koppig zijn. Is dat ook zo? Lees het boek, en je zult er achter komen!

Floris en Floriaan, Mariette Vanhalewijn
Lannoo, april 2011, 40 pagina’s, paperback.
Prijs: 14,99 euro. Leeftijd: vanaf 4 jaar. ISBN: 9789020995916

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.LAAT JE REACTIE ACHTER

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.