logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Fire Sermon 1 – Vuurpreek, Francesca Haig


Fire Sermon 1 - Vuurpreek Fire Sermon is een nieuwe boekenreeks over een dystropische wereld: een wereld waarin een fikse ramp is gebeurt, en waarbij de mensheid een nieuw bestaan aan het opbouwen is. Zoals die van de Labyrinthrenner, de Hongerspelen en flink wat andere series. Verval is hip en trendy, zo blijkt. In Fire Sermon is er alles voor en alles na de vuurramp. Vuurpreek is het eerste boek van deze nieuwe trilogie. Daarbij wordt uitgelegd hoe de wereld zo’n beetje in elkaar steekt. En dat is best bijzonder. Na de ramp worden er namelijk alleen nog maar tweelingen geboren. De een is groot en sterk, de andere mismaakt en zwak. Maar toch zijn ze met elkaar verbonden op een magische manier: als de een gewond raakt zal de ander het voelen. Als de een ziek wordt, gaat de ander mee. Als de een sterft… houdt het ook voor de ander op. Desondanks worden de twee strikt van elkaar gescheiden. De sterke Alfa’s worden in de watten gelegd, krijgen scholing en goede banen. De zwakkere Omega’s komen in arme kampen terecht, leven van het land en moeten flinke belastingen betalen. Een vreemde situatie, zeker aangezien ze zo van elkaar afhankelijk zijn. Een bijzonder gegeven, waar Vuurpreek op steunt. Dan wordt er een tweeling geboren waar ogenschijnlijk niets mis mee is. Zach en Cass zien er heel gezond uit. Wie van de twee is nu de Alfa, en wie de Omega? Cass heeft echter een geheimpje: ze is een ziener, iemand met visioenen. En dus een afwijking. Cass is de Omega en moet worden verbannen. Maar Cass wil dat niet, en houdt haar gave zo lang mogelijk geheim. Tot groot ongenoegen van Zach, die zijn gespreide bedje aan zich voorbij ziet gaan. Ze groeien dus uit elkaar, en Zach haat Cass als ze uit elkaar getrokken worden omdat het geheim toch naar buiten komt. Al snel wordt Cass in Vuurpreek echter uit haar hutje ontvoerd door de mannen van Zach. Hij heeft inmiddels een belangrijke functie weten te behalen in de hoofdstad, Wyndham, en weet dat Cass wellicht geheimen kan zien. Er zou bijvoorbeeld een legendarisch eiland zijn waar alles anders is… maar Cass vertelt niets, ondanks de visioenen die ze heeft. Zelfs de Biechtmoeder, een zieneres in dienst van de Alfa’s krijgt niets uit Cass los. Tot Cass weet te ontsnappen en haar gaves langzaam maar zeker leert kennen. Een machtsstrijd volgt, waarbij Cass probeert uit de handen van de Omega’s te blijven. Maar of dat gaat lukken? Gelukkig kan Cass rekenen op flinke steun van verschillende dorpjes waar Omega’s wonen. Omega’s kunnen elkaar namelijk herkennen aan het brandmerk dat ze in hun gezicht dragen als ze geen zichtbare afwijking hebben. En dat maakt het voor Cass ook bijzonder lastig om zich te verbergen… Fire Sermon 1 – Vuurpreek is dan ook een bijzonder spannend kat-en-muisspel met bovennatuurlijke elementen, dat van begin tot het eind boeit en vlot geschreven is. Een echte page-turner, dat niet veel echt spannende momenten kent, maar vooral door die spanning zo interessant blijft.

Informatie

Fire Sermon 1 – Vuurpree, Francesca Haig AW Bruna, 356 pagina’s, paperback. Prijs: 19,99 euro. Leeftijd: vanaf 15 jaar. ISBN: 9789400504776

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.