logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Fika, de dertig klassieke recepten volgens Ikea


Fika is Zweeds voor een pauze. Tijd voor een kopje koffie met iets erbij. Een moment van ontspanning met vrienden, familie of collega’s. Er is dan ook altijd tijd voor een fika! In het gelijknamige boek staan dertig van de beste recepten, verzameld door de Zweedse meubelgigant Ikea. Van koekjes tot taarten, voor iets lekkers weet je waar je moet zijn.

Zo vind je er bijvoorbeeld fijne kaneelbroodjes, arretjescake, de altijd lastige rolcake, maar ook echte klassiekers als fijne cake of zandkoekjes met amandelen. Of wat dacht je va typische gerechten als gunnebo, jitterbugs of klenater? En zelfs de klassieke prinsessentaart van Ikea mag niet ontbreken!

Het meest opmerkelijke is echter wel de opmaak van het boek. Ieder recept bestaat uit vier pagina’s (twee spreads). Op de eerste spread staan alle benodigdheden op een rijtje. Ze zijn ook alvast verzameld, en op een heel creatieve manier netjes naast elkaar op het aanrechtblad gelegd. Bloem is in een groot vierkant gestrooid, plasjes melk liggen erbij, een strook suiker, een paar hoopjes kruiden, wat stukken sinaasappelschip: alles ligt netjes naast elkaar, klaar om gebruikt te worden. Een eenvoudige lichtbron aan de rechterkant zorgt voor een ruimtelijke foto, alsof je alles zo kunt aanraken.

Op de tweede spread staat vervolgens in een mooi stappenplan hoe je het gerecht maakt. In een aantal heldere, kort omschreven stappen lees je hoe de gerechten gemaakt moeten worden. benieuwd naar het resultaat? Die staat daar afgebeeld, met dezelfde lichtbron van rechts. Ook hier is weer superleuk gespeeld met de vormgeving. De machtige arretjescake licht in de linkerbovenhoek, terwijl er een paar plakjes proberen te ontsnappen, de koekjes liggen in een mooi patroon… een lust voor het oog, en als je net klaar bent met bakken: tongstrelend!

Fika
Ikea, augustus 2012, hardcover.
Prijs: 8,99 euro. ISBN: 1702515990003


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.