logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Ferguut, Ingrid Biesheuvel

ferguutFerguut is eigenlijk al een heel oud verhaal. Ongeveer 700 jaar oud. Het is een van de oudste Nederlandstalige Arthurromans die gevonden is. En omdat het zo jammer is dat het verhaal van De Ridder met het Witte Schild verloren is gegaan, heeft Ingrid Biesheuvel het verhaal herschreven naar modern Nederlands. En tijdens het lezen van het verhaal kom je er achter hoe fantasierijk ze in die tijd al waren. Heksen, draken en monsters waren in die tijd heel gewoon, en zelfs volwassenen geloofden vol overgave in deze vreemde wezens. Een dappere ridder als Ferguut werd dan ook met open armen verwelkomd. Het verhaal gaat over een arme boerenjongen, Ferguut. Zijn vader is een eenvoudige boer, maar zijn moeder is eigenlijk van adel. Als Ferguut zichzelf wil bewijzen aan de Ridders van de Ronde Tafel geeft zijn vader geen gehoor, terwijl zijn moeder hem kleed met het oude, verroeste harnas van zijn vader. Eenmaal aan het hof aangekomen blijkt dat Ferguut helemaal geen idee heeft hoe de etiquette is aan het hof. Hij rijd zelfs met zijn paard de ridderzaal in! Aan het hof krijgt hij echter tegenstanders en medestanders. Hij krijgt een goed zwaard en een beter harnas, en trekt de wijde wereld in. Daar komt hij nog al wat onrecht tegen. Hij verslaat de ene na de andere. Sommigen hakt hij in mootjes, maar anderen laat hij in leven. Ferguut blijkt namelijk een pittig vechtersbaasje, dat zich niet zo snel aan de kant laat zetten! Zijn verslagen tegenstanders laat hij telkens naar het hof sturen, om de groeten over te brengen. Wat een nederlaag! Maar Ferguut heeft een missie: hij is op zoek naar zijn geliefde, de mooie Geliene, die hij slechts eenmaal ontmoet had. Het bleek echter liefde op het eerste gezicht. Zal hij zijn geliefde nog ooit terugzien? Ferguut is een super spannend ridderboek geworden (hoewel het dat eigenlijk al was). Het is vlot geschreven in een moderne schrijfwijze, waarbij het verhaal met al zijn elementen in ere is gebleven. De illustraties zijn erg leuk bedacht: ze zijn getekend als zijnde glas-in-loodschilderingen: grove lijnen, harde figuren en toch genoeg details om interessante (en bloederige) taferelen te tonen.

Informatie

Ferguut, Ingrid Biesheuvel
Illustrator: John Rabou De Vier Windstreken, 88 pagina’s, hardcover. Prijs: 19,95 euro. Na 1 februari 2015: 24,50 euro. Leeftijd: vanaf 10 jaar. ISBN: 9789051163346

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.