logo-liggend-wit-donkerblauw-kleinMenu

Recensie: Extra, Jasmijn Beerthuis


Als je iedere dag in de keuken staat om weer een gezonde, verse maaltijd op tafel te zetten, kan het soms een beetje lastig zijn om je eters nog te imponeren of te verrassen. Vaak kook je toch in een bepaalde hoek (Frans, Aziatisch, Italiaans, ….) en dan werk je toch binnen een bepaald smakenpalet. Jasmijn Beerthuis haalt je met gemak uit die sleur om je alle hoeken van de internationale keukens te laten zien – en je wat nieuwe trucjes te leren in haar nieuwe kookboek Extra! Dit boek laat zien hoe je met weinig moeite een groots effect kunt bereiken.

Praktisch, maar met flair

Jasmijn Beerthuis is een echte foodie. Ik bedoel dan ook echt voor haar werk: ze ontwikkelt recepten voor onder andere Picnic en Delicious – ze kent dus haar weg in de keuken en weet als geen ander hoe je soms buiten de kaders moet denken om originele en bijzondere recepten op tafel te zetten. Gelukkig beseft ze ook dat je niet altijd zin en/of tijd hebt om urenlang in de keuken te staan om een paar liflafjes op tafel te zetten. Het praktische element komt dus duidelijk naar voren in dit boek!

Bijzondere indeling

Het kookboek is ingedeeld in vier overzichtelijke hoofdstukken: contrast, transformatie, shortcuts en extraatjes. Vooral de eerste twee hoofdstukken springen eruit, omdat ze uitleggen hoe je met eenvoudige technieken en ingrediënten meer smaak en textuur aan je gerechten toevoegt. Zelfs als je geen doorgewinterde kok bent, zijn de praktische tips makkelijk toe te passen. Hier leer je niet alleen recepten, maar ook de basisprincipes van goed koken.

Even shoppen

Hoewel de recepten niet moeilijk zijn om te maken, gebruikt Jasmijn wel graag wat bijzondere ingrediënten in haar gerechten, variërend van lombok tot miso, van agavesiroop tot panko. En dat is van vier willekeurig gekozen recepten. Er is dus een kans dat je niet alle ingrediënten kunt vinden in je standaard supermarkt-om-de-hoek en dat je een uitstapje moet maken naar een grotere winkel of een speciaalzaakje. Dikke pluspunten krijgt Jasmijn trouwens wel voor het weglaten van vlees. Je zou het bijna niet merken als je door het boek bladert (mij kostte het een paar recepten om het echt op te vallen), maar het is dus grotendeels vegetarisch! Heel soms komt er iets als trassi of gelatine voorbij, of ansjovis, maar het boek is 99% vegetarisch.


Ga direct naar Extra op BOL.com.

Recensie over Extra

Extra is een kookboek vol recepten die je anders naar je voorraadkastje laten kijken. Het biedt interessante technieken en combinaties, met verrassende resultaten als gevolg. De recepten zelf zijn vrij eenvoudig, hoewel je voor het speuren naar de ingrediënten misschien een blokje (of twee) om moet. De recepten worden gestart met een leuke, persoonlijke inleiding, aangevuld met felle retro-foto’s en dito vormgeving. Het is een kookboek vol praktische tips en technieken, die je vaker zult gebruiken.

Score: 8


Informatie

Titel: Extra
Auteur:
Uitgever: Carrera culinair
Aantal pagina’s: 204
Type boek: Hardcover
ISBN: 9789048874439
Prijs: 31.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.