logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Expeditie Toi Moko, avontuur in Nieuw-Zeeland, Fedor de Beer

Sommige boeken zijn in de basis best wel heel erg creepy. Ik vind Expeditie Toi Moko zeker wel in dat rijtje thuishoren. In dit spannende avonturenboek spelen de Maori uit Nieuw Zeeland de hoofdrol. De oude Maori, wel te verstaan. Zij hielden er vroeger wat vreemde gewoontes op na – zoals het afhakken en gecontroleerd bewaren van de hoofden van hun vijanden. Toi Moko, noemden ze die.

Nederlandse archeoloog

Zo’n Toi Moko komt wel heel dichtbij wanneer Thom en zijn buurmeisje Lin zo’n kop vinden in een mysterieus pakketje dat naar Thoms vader wordt gestuurd. Die is namelijk archeoloog en antropoloog en vind dat soort dingen super bijzonder. Toch zijn er vreemde dingen met het inmiddels lederen hoofd: er zitten slechte mannen achter de kop aan, en ook lijkt het hoofd magische krachten te bezitten – er gebeuren in ieder geval vreemde dingen sinds het hoofd in de handen van de familie van Thom ligt!

Maori vol tattoos

Expeditie Toi Moko is ondanks het bizarre afgehakte hoofd een heel interessant boek. Waarom? Omdat het veel vertelt over een cultuur waar wij, hier in Nederland, eigenlijk maar weinig van weten. De oude Maori zijn echt een mysterie voor veel van ons – het is echt een ver-van-mijn bed verhaal. En dat maakt het minstens zo spannend en bijzonder. Een dappere keuze dus om voor een exotische samenleving te kiezen, hulde daarvoor. En voor het boek op zich: hoewel het hoofd me in het begin de kriebels in de nek gaf, wende het al vrij snel. En gelukkig is het boek zonder plaatjes 🙂

Conclusie over Expeditie Toi Moko

Een tikje creepy, wellicht, zo’n gedroogd hoofd vol tatoeages. Toch is het boek razend spannend en leer je bovendien heel veel over de Maori’s in Nieuw Zeeland. En zeg nou zelf: dat is best nog wel onbekend terrein voor veel mensen. Bijzonder, spannend en leerzaam.
Door:
Score: Expeditie Toi Moko krijgt 4 van de 5 punten.

Informatie

Expeditie Toi Moko,
Van Goor, 192 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 10 jaar. ISBN: 9789000352920. Prijs: 16.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.