Ex Machina speelt in de niet al te verre toekomst. Of juist wel, net hoe je het ziet. In het begin van de film zie je hoe een veelbelovende technicus, Caleb, uit een aantal sollicitanten wordt uigeloot door de excentrieke en hoogbegaafde multimiljonair Nathan, die groot is geworden door het uitvinden van een tamelijk populaire zoekmchine. Nathan heeft zich inmiddels helemaal afgezonderd in een soort digitaal fort in de bossen, dat alleen per helikopter bereikbaar is.
In zijn digitale bunker knutselt Nathan er lustig op los. En drinkt zich regelmatig helemaal klem, maar dat ter zijde. Hij werkt er aan een geheim project voor kunstmatige intelligentie. In vergevorderde vorm. Hij heeft een vrouw in elkaar gefrobelt, die hij Ava noemt. Het is aan Caleb om – na het tekenen van een absolute geheimhoudingsverklaring – te onderzoeken of die kunstmatige intelligentie is gelukt of niet. En dat doet Caleb. Maar er is een klein probleempje, want de knappe Ava (die Nathan heeft vormgegeven aan de hand van de uhm… zoekopdrachten van Caleb valt helemaal in de smaak bij de jonge technicus. Hij wordt verliefd!
De gesprekken gaan dan ook snel een romantische kant op – een kant die overigens door Ava worden ingezet. De elektronische dame, de hoofdrolspeler van Ex Machina, is zeker bij de pinken en vertrouwt Caleb toe dat Nathan er wat dubieuze plannetjes op na houdt. De vreemde en sociaal minder handige Nathan beweert echter het beste voor te hebben met de mensheid. Wie vertelt de waarheid? Nathan of Ava? Langzaam maar zeker weet Caleb in ieder geval zeker: Ava’s kunstmatige intelligentie is erg goed gelukt. En dat stelt hem ook voor de vraag: in hoeverre vallen menselijke trekjes en bedrog daar ook toe?
Ex Machina is een wonderlijke film over een kwetsbaar onderwerp als vooruitgang en kunstmatige intelligentie. Het is een redelijk trage thriller, met een paar interessante momentjes erin die je weer helemaal wakker schudden. De rol van Ava wordt wonderlijk knap neergezet door de aantrekkelijke Alicia Vikander, en weet als robot zeker te overtuigen. Dat, en de geweldige computergegenereerde lichaamsdelen maken de film bizar realistisch. Een aanrader voor science-fictionfans, filosofen en mensen die eens gewoon een lekker interessante film willen zien.
Ex Machina, Universal Pictures Tijdsduur: 126 minuten, Science fiction.
Verkrijgbaar op: DVD en Blu-ray
Laat hieronder jouw reactie achter