logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Eve & Adam, Michael Grant en Katherine Applegate

eve and adam

De 17-jarige Evening wordt op een avond aangereden door een tram. Haar been en arm zijn flink te grazen genomen: beiden zijn helemaal verbrijzeld en haar been is gescheiden van de rest van haar lichaam. Ze wordt naar het ziekenhuis gebracht, waar ze op het punt staan haar te opereren. Dan stormt haar moeder naar binnen, Dr. Terra Spiker. Ze heeft een eigen onderzoekslaboratorium op het gebied van genetica, buiten de stad. Ze neemt haar dochter mee naar dat laboratorium, uiteraard onder protest van de artsen van het ziekenhuis.

Daar komt Evening helemaal tot rust. Ze wordt in de watten gelegd. Ze ontmoet in het laboratorium ook de jongen Solo, die daar – net als veel wetenschappers – woont en verblijft. De jongen is een beetje verbluft door Evening, die hij Eve noemt. Hij wordt langzaamaan verliefd. Eve krijgt van haar moeder een speciale opdracht. In het laboratorium hebben ze namelijk een speciaal programma ontwikkeld, waarmee ze kinderen en volwassenen wegwijs maken in de genetica. Daar leren mensen hoe genen werken, en welke invloed ze op ons hebben. Of Eve er mee aan de slag wil gaan, om zo ‘de ideale man’ te maken? Als tijdverdrijf wil Eve dat wel doen. En zo ontstaat Adam in het programma – en later blijkt hij ook echt te zijn gemaakt!

Ze geneest echter bovengemiddeld snel, hoewel ze dat zelf niet in de gaten heeft. Wat is hier aan de hand – en wat doen ze eigenlijk in dit laboratorium? Solo weet meer van de verschrikkelijke onderzoeken die ze er uitvoeren, en brengt Eve daarvan op de hoogte. Maar ja: wat doen ze dan met die kennis? Tussendoor komt ook nog Evenings vriendin, Aislin. Ze wordt met verachtig bekeken door Evenings moeder, maar Eve en Aislin zijn onafscheidelijk. Jammer genoeg heeft Aislin een heel verkeerd vriendje, die keer op keer in de problemen komt.

Eve & Adam is een spannend boek, dat wisselend vanuit Eve, Solo en later ook Adam wordt verteld. De verhaallijn loopt echter gewoon door. Doordat het verhaal vanuit de verschillende personen wordt geschreven krijg je een uniek plaatje van alle gebeurtenissen in het Amerikaanse plaatje. Het boek is vlot geschreven, gaat niet te diep in op de genetische manipulatie, en draait vooral om de ontdekkingstocht die de kinderen meemaken, de gevoelens die ze voor elkaar hebben en de spannende avonturen die Aislin met zich meebrengt. Een topper, van het schrijversduo dat ook verantwoordelijk is voor boeken als BZRK, Gone en de series Animorphs en Everworld.

Eve & Adam, Michael Grant en Katherine Applegate
Van Goor, september 2013, 272 pagina’s, paperback.
Prijs: 18,99 euro. Leeftijd: vanaf 14 jaar. ISBN: 9789000321056


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.