logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Ergens, Judith Kunkeler


Nergens en Ergens, dat zijn wel heel abstracte begrippen voor kinderen. Waar is dat precies? Nou ja: overal en nergens. Eva wil ook op zoek naar dat Nergens. Waar is dat nu toch precies? Gelukkig komt ze bordjes tegen die haar de weg wijzen. Dat is wel zo handig! Na een tijdje komt ze echter in de problemen, want dan ontbreken die aanwijzingen. En voor ze het weet komt ze in een nieuwe wereld terecht, in Nergens. Daar komt ze in een grote hal vol vreemde voorwerpen, die ooit zijn kwijtgeraakt door iemand. Heel abstract en vaag allemaal, maar tegelijkertijd heel tastbaar: de hele hal ligt er vol mee!

Eva raakt aan de praat met een oud mannetje, en ze struint vrolijk in Nergens rond, zoekend en neuzend door al die vreemde verloren voorwerpen. Dat gebeurt er dus als je iets bent kwijtgeraakt. En dat zijn de meest vreemde voorwerpen. Eva mag zelfs slapen in een béd dat iemand is kwijtgeraakt! Eva gaat nog verder op onderzoek uit, en ontdekt dat het niet alleen spullen zijn die je kunt kwijtraken. Ook geloof en vriendschap kun je kwijtraken. Zo merkt ze een tovenaar op waar niemand meer in geloofde, maar ook kabouters, elfjes en heksen. Iedereen is een tikje bezorgd om Eva, maar door haar verhalen maakte ze iedereen weer wat blij en gelukkig.

Eva blijft echter doordwalen in de grote hal, en komt uiteindelijk terug in het dorpje waar ze thuishoort. Daar bleken de inwoners heel ongerust om het jonge meisje te zijn geweest, en hebben ook gedwaald om haar terug te vinden. Gelukkig wees het oude mannetje hen de juiste weg: Eva is niet nergens, maar op zoek naar haar ergens. En voor iedereen is er een plekje waar je je echt thuis hoort. Daar is jouw ergens.

Het prentenboek is sfeervol geïllustreerd, met zachte, zoete tekeningen die het verhaal illustreren. het draait hier toch vooral om te tekst en het verhaal, de plaatjes zullen hier nauwelijks van afleiden. Leuke details zijn er genoeg te vinden in het boek, nodig kinderen dus vooral aan om te zoeken naar verschillen en overeenkomsten op de pagina’s. Een leuk en lief boek met een mooi moraal en een ietwat weemoedig tintje van het ‘jezelf verliezen’.

Informatie

Ergens, Judith Kunkeler
Illustrator: Esther Leeuwrik
De Vier Windstreken, 32 pagina’s, hardcover.
Prijs: 14,50 euro. Leeftijd: vanaf 6 jaar. ISBN: 9789051163810


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.