logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Er was eens… zeven sprookjes om zelf te lezen, Annemarie Bon

Sprookjes zijn niet alleen voor kleine kinderen, die ze voor het slapen gaan voorgelezen krijgen. Nee, sprookjes zijn voor alle leeftijden. Het is dan ook jammer dat ze niet voor alle leeftijden geschreven zijn, zo moet Annemarie Bon gedacht hebben bij het schrijven van Er was eens… zeven sprookjes om zelf te lezen. Daarin staan – hoe verwonderlijk – zeven sprookjes, die op verschillende leesniveaus geschreven zijn. Heel interessant voor kinderen, want het stimuleert ze onbewust tot het lezen van verhalen waar ze eigenlijk nog niet aan toe komen. De zone van naaste ontwikkeling, noemen ze dat in de ontwikkelingspsychologie, en deze filosofie heeft bewezen vruchten af te werpen. Als kinderen iets willen ontwikkelen, doen ze het vanzelf.

En dus heeft de schrijfster zeven sprookjes herschreven, om zo aan de sluiten op de leef- en beleefwereld van kinderen. Het AVI-niveau loopt op van E3 tot E5 voor extra lang leesplezier. Dat merk je bijvoorbeeld aan de zinsbouw, de woordkeuze en het lettertype. De woorden zijn niet altijd even handig gekozen, flarden, dolken en topzwaar zullen woorden zijn die niet iedere zevenjarige direct kan plaatsen. Daarnaast is het jammer dat de twee bloederigste verhalen – de wolf en de zeven geitjes en Joris en de Draak geschreven zijn op niveau E3. Onze jongste zoon zou ze niet gelezen hebben, aangezien er dieren doodgemaakt worden. De verhalen zijn voorzien van mooie illustraties, die de spannende en belangrijke momenten van de verhalen in beeld brengen. Daardoor hebben kinderen wat ondersteuning tijdens het lezen, en zorgt het ook voor wat afleiding.

De sprookjes in dit boek zijn:

De wolf en de zeven geitjes
Joris en de draak
De kleine zeemeermin
De nieuwe kleren van de keizer
Aladdin en de wonderlamp
Assepoester
De Vliegende Hollander

Informatie

Er was eens… zeven sprookjes om zelf te lezen, Annemarie Bon

Illustrator: Sandra Klaassen
uitgeverij Moon, 14,99 pagina’s, hardcover.
Prijs: 14,99 euro. Leeftijd: vanaf 7 jaar. ISBN: 9789048826599


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.