logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Engelsfors 4: De Sleutel – de finale

Hoewel de Engelsfors-trilogie logischerwijze uit drie boeken zou bestaan, is er toch een vierde ontsproten uit de serie. Het slotstuk van de reeks, De Finale, was namelijk zó groots dat die wel in twee delen uitgegeven moest worden. En dus hebben we hier voor ons Engelsfors 4: De Finale – De Sleutel. Een razend spannend slotstuk, kan ik je wel vertellen, waarbij alle losse eindjes aan elkaar geknoopt worden. En dat zijn er nog al wat! Want nadat Minnoo is overgelopen naar De Raad om daar verder te trainen en de overige Uitverkorenen de rug toe te hebben gekeerd was het wel even spannend. Wie zouden nu de wereld moeten redden van een gewisse ondergang en de invasie van de demonen? De Cirkel of De Raad? En zullen ze nog wel op tijd komen? Nu is die laatste vraag ook zeker actueel in dit vierde deel, want de apocalyps nadert met rase schreden. Magisch element na element raakt overstuur en in de war, waarbij de grootste rampen op Engelsfors neerdalen. De originele zeven Uitverkorenen beschikken elk over één element, met de concierge Nicolaus als gids van het zooitje ongeregeld. En nog steeds weten de Uitverkorenen nog niet even goed door één deur te kunnen… Minnoo is in dit boek een enorme spil, aangezien zij niet één van de elementen beheerst maar de magie van de Protectors. Met haar rook kan ze zelfs de krachtigste heks evenaren. Alleen weet ze dat zelf niet, en laat ze zich redelijk inpakken door Walter en Alexander, hoge leden van De Raad. Dat is echter niet de enige spil in dit verhaal, want ook de overleden Ida speelt een heel belangrijke rol in dit verhaal. Zij beweegt zich in het Schaduwrijk, in het grijze gebied tussen leven en dood. Door haar ogen zie je veel gebeurtenissen in de levens van de Uitverkorenen, terwijl Ida op haar beurt weer probeert te ontdekken wat er nu allemaal gebeurt. En langzaam maar zeker ontdekt zij de waarheid over de Protectors en Matilda, de overleden dochter van Nicolaus, die de Uitverkorenen met raad en daad heeft bijgestaan. Dit slotstuk van de Engelsfors-trilogie is echt een waardig slot. Het blijft een spannend kat-en-muisspel tussen De Raad en De Uitverkorenen, waarbij niemand echt lijkt te weten wat-ie doet. Macht is een gemeen iets, dat is de duidelijke boodschap in dit finalestuk. Tussen die spannende gebeurtenissen door spelen er ook nog heel wat persoonlijke perikelen bij de heksen onderling. Verliefdheid, jaloezie, argwaan, paranoia – ze zijn allemaal aan de orde van de dag. En dat maakt dit boek juist zo bijzonder: de geloofwaardigheid van de personages.

Informatie

Engelsfors 4: De Finale – De sleutel, Mats Strandberg em Sara B. Elfgren AW Bruna, 342 pagina’s, paperback. Prijs: 17,50 euro. Leeftijd: vanaf 15 jaar. ISBN: 9789400506671

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.