logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Encyclopedie van het avontuur, Gianne Veling


9789082091502 encyclopedie van het avontuur

Encyclopedie van het avontuur ziet er aan de voorkant al stoer en avontuurlijk uit. Een mysterieuze, zwarte kaft, waardoor je de sterrenbeelden heen ziet, schimmen van dinobotten en spinachtige wezens, schatkaarten en op de voorkant een grote, zwarte drakensilhouet. De inhoud van het boek is minstens zo spannend en aonvuutlijk, maar draken heb ik er niet in weten te ontdekken, behalve als sterrenbeeld.

Het boek weet daarentegen kinderen nieuwsgierig te maken voor de wereld om hen heen, eenvoudigweg door de basis ervan uit te leggen. Dat doet het boek op een heldere en duidelijke manier. Met behulp van tekeningen en pijlen krijgen de kinderen korte stukjes tekst. Informatieve tekst, die ze wat handvaten geven om verder op onderzoek uit te gaan en om eerste antwoorden op hun vragen te geven. En zo lezen ze over  vijf verschillende categorieën: De ruimte, Zeeën en Oceanen, De aarde, planten en dieren en Machines.

Binnen die categorieën heeft Gianne Veling de spannendste dingen weten te vinden. Denk bij planten aan bijvoorbeeld vleesetende planten, bij Oceanen de geschiedenis van zeemonsters en de meest mysterieuze schepsels, en ga zo maar door. Natuurlijk lezen ze ook over andere interessante onderwerpen: hoe zit een computer in elkaar, hoe werkt een fiets, hoe maak je een windmolen?

Het boek is fragmentarisch ingericht. Korte stukjes tekst, die met pijltjes naar een (deel van) een tekening verwijzen. Daardoor is de leesrichting niet altijd even duidelijk, en dat is jammer. Aan de andere kant is het wel een boek om te ontdekken en te onderzoeken, en dat gaat zeker lukken. Voor een Encyclopedie is het ontbreken van een index wel een gemis. Het is een avontuurlijk boek, binnen de perken van het dagelijkse leven.

Encyclopedie van het avontuur, Gianne Veling
Spoetnik Labs, oktober 2013, 80 pagina’s, hardcover.
Prijs: 22,50 euro. Leeftijd: vanaf 8 jaar. ISBN: 9789082091502


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.