Spannende sprookjes van over de hele wereld. Recensie: En toen zei de draak

En toen zei de draakSprookjes hebben een beetje surfen na. Dat komt eigenlijk omdat de sprookjes in onze cultuur vooral voorgelezen worden aan kleine kinderen. Sommige mensen beginnen al op de peuterleeftijd met het vertellen van sprookjes, maar de meeste kleuters zijn toch wel bekend met verhalen van Roodkapje, de kleine zeemeermin en natuurlijk Hans en Grietje. De sprookjes die wij hier vertellen, eigenlijk maar uit twee bronnen: het zijn de verhalen van de gebroeders Grimm of die van Hans Christian Andersen. Het zijn verhalen die hier in de omgeving afspelen, en daarom een grote herkenbaarheidsfactor hebben. Ontzettend jammer! Want over de hele wereld worden spannende verhalen verteld over magische wezens en wonderlijke gebeurtenissen. Verhalen die je nekharen overeind laten staan, je verbazen en verbijsteren en dat je hoop kunt putten. En ja, die verhalen vallen ook onder de categorie sprookjes. In het boek En toen zei de draak staan talloze verhalen verzameld van over de hele wereld.

Wereldwijd

Waar de sprookjes van Grimm en Andersen vooral bedoeld waren om kinderen te waarschuwen en op te voeden (nooit weglopen van huis zonder broodkruimels mee te nemen, pas op voor wolven en verstop je in een klok als het nodig is) worden de spannende verhalen vaak ook gebruikt om dingen te verklaren die mensen gewoonlijk niet wisten. Bijvoorbeeld hoe de aarde is ontstaan, waar regenbogen vandaan komen en hoe het komt dat de lucht en de aarde van elkaar gescheiden zijn. Maar de belangrijkste les was toch het moraal van het verhaal. Wees voorzichtig met vreemde mensen, gaan nooit zwemmen in een meer dat je niet kent en verklap nooit, maar dan ook nooit een geheim aan iemand anders.

Conclusie over En toen zei de draak

Sprookjes zijn voor alle leeftijden. Wat mensen ook zeggen. Er zijn sprookjes die meer geschikt zijn voor kleuters, dat is waar, maar als je kritisch kijkt naar de verhalen die wij aan kleuters vertellen, dan zijn die eigenlijk helemaal niet zo geschikt voor ze! Sterker nog: als ze verfilmd zouden worden zoals ze zijn opgeschreven, dan waren het waarschijnlijk films geworden voor kinderen van 12 jaar en ouder. Het is dus helemaal niet raar om sprookjesboeken te lezen. In het boek “En toen zei de draak” staan sprookjes verzameld van over de hele wereld. Ze zijn vlot geschreven, prettig om te lezen en vol leuke woordgrapjes. De illustraties in het boek brengende verhalen extra tot leven. Ze zijn expressief, vrolijk en vlot geschilderd. Door: Score: En toen zei de draak krijgt 9 van de 10 punten.

Informatie

En toen zei de draak,
Illustrator: Emilie Lauwers Van Halewyck, 248 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 10 jaar. ISBN: 9789461315670. Prijs: 24.95 euro.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.LAAT JE REACTIE ACHTER

  1. Anne Ekka avatar

    Leuk.! De antwoorden zijn vast origineler dan het mijn: dat heeft god zo bedacht…

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.