logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: En de groeten van groep 8, Jacques Vriens

en-de-groeten-van-groep-acht Het is weer bijna zo ver: het schooljaar is bijna ten einde, een tijd waarop veel groepen 8 hun schoolverlaterskamp hebben. De laatste weken bij elkaar in een vertrouwde omgeving, voor ze uitwaaieren naar verschillende middelbare scholen. In En de groeten van groep 8 is dat niet anders. Net als ieder jaar gaat meester Siem Terhorst met zijn groep 8 een weekje op vakantie naar een Waddeneiland. En dat betekend lekker los gaan! Lekker keten, herrie schoppen en leuke avonturen beleven… of gaat het dit jaar anders? En de groeten van groep 8 gaat niet alleen over het schoolverlaterskamp van groep 8, maar ook over meester Siem, die dit jaar al 57 jaar oud wordt. En dat is best een leeftijd om met een groep kinderen op pad te gaan! Het boek begint al spannend, als het Marokkaanse meisje Nadia bijna te laat komt om met de trein mee te kunnen gaan. Het had Siem zo veel overredingskracht gekost om haar ouders te overtuigen van dit uitje! Op zo’n vakantie leren de kinderen elkaar ook op een heel bijzondere manier kennen. Stoere jongens blijken nog in bed te kunnen plassen, pesters gaan te ver en raken heel wat gevoelige snaren, wat heel wat gevolgen heeft voor Frans, het langdurige slachtoffer van het pestgedrag. Daarmee lijkt dit boek qua thema behoorlijk veel op Spijt, dat onlangs hernieuwde aandacht kreeg vanwege de verfilming. En de groeten van groep 8 is iets subtieler en zachter dan Spijt, maar minstens zo indrukwekkend. Dankzij dit boek wordt pesten en pestgedrag zeker bespreekbaar gemaakt, en zullen kinderen – ook al worden ze niet gepest – geconfronteerd worden met de gevoelens en gevolgen van pestgedrag. Het slot bij de vuurturen is best indrukwekkend, wat bij veel kinderen flinke emoties zal oproepen. Door het diepe en zware thema van pesten heeft Jacques een flink thema op zijn schouders genomen. Het boek is echter vlot en prettig geschreven, en slaat zeker goed aan bij de doelgroep. Dat blijkt ook wel, want het origineel is al enkele jaren oud. Deze nieuwe herdruk is geredigeerd door Jacques zelf, om qua taalgebruik en woordkeuze beter bij de huidige doelgroep aan te sluiten.

Informatie

En de groeten van groep 8, Jacques Vriens Holkema en Warendorf, 140 pagina’s, hardcover. Prijs: 12,99 euro. Leeftijd: vanaf 10 jaar. ISBN: 9789000344390

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.