logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Emiel en zijn detectives, Erich Kästner


emiel en zijn detectivesDit van oorsprong Duitse boek staat bekend als één van de eerste kinderboeken die geschreven zijn in de ‘echte wereld’ en bevolkt door ‘echte mensen’, in tegenstelling tot kleurrijke fantasiewezens, pratende knuffelberen en sprookjesachtige taferelen. Daardoor is het een bijzonder boek, dat je eigenlijk al niet mag kenen. Bovendien geeft het een mooi tijdsbeeld van de Duitse jaren dertig, én kom je er achter hoe de boeken destijds geschreven werden. En dat is toch wezenlijk anders dan de kinderboeken van nu. Emiel en zijn detectives gaat over de jonge Emiel, die samen woont met zijn moeder. Die heeft het echter maar moeilijk om voor hun twee het hoofd boven water de houden, en stuurt Emiel naar zijn grootmoeder, met een mooie ‘afkoopsom’ van 140 mark. Een flink bedrag in die tijd. Als Emiel in de trein echter in slaap valt, wordt het geld van hem gestolen. Eenmaal in Berlijn aangekomen gaat hij achter de vermoedelijke dader aan: een man met een stijve hoed, die hem in de trein wat chocola gaf. Daarbij wordt hij geholpen door Gustaaf, een jongen met een toeter die veel vrienden heeft in de stad. Emiel en zijn detectives is een leuk boek voor jonge avonturiers. Het verhaal speelt zich af in de grote stad Berlijn, en omschrijft de stad goed. Dankzij Emiel als hoofdrolspeler zie je de stad vanuit het perspectief van kinderen, waarbij de schrijver heel wat extra informatie geeft. Door het verhaal heen vind je nog al wat tussenstapjes, ingevuld door Erich Kästner. Het is een mooi omschreven boek, en goed vertaald naar de moderne manier van schrijven. Doordat de schrijver eerst nogal uitgebreid vertelt hoe het gezin van Emiel er uitziet en de situatie waarin ze leven, komt het verhaal wat traag op gang. Eenmaal in Berlijn krijgt het ineens een flinke vaart en wordt het pas goed spannend – en grappig.

Informatie

Emiel en zijn detectives, Erich Kästner
Illustrator: Walter Trier Lebowski, 142 pagina’s, paperback. Prijs: 17,50 euro. Leeftijd: vanaf 9 jaar. ISBN: 9789048821297

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.