logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Elysium, Universal Pictures


Elysium speelt een stukje in de toekomst af. Het is het jaar 2154. Er leven nu twee groepen mensen. De rijken zijn nog rijker, en hebben de overbevolkte en bevuilde aarde weten te ontvluchten naar het ruimtestation Elysium, waar de zon altijd schijnt en de lucht nog schoon is. Robots bedienen heb op hun wenken, en iedereen heeft een capsule in huis waarmee ze ziektes kunnen genezen.

Op aarde is dat wel anders. Mensen worden daar afgebeuld. Mensen wonen er in de wrakstukken van een soort burgeroorlog, en de samenleving is een echte politiestaat geworden. Criminaliteit is aan de orde van de dag, en sadisme ligt op de loer. Ook hier zijn robots aanwezig, maar dat zijn de ordehandhavers. Koude, harteloze machines die hard en fel optreden.

Max, gespeeld door Matt Damon, is onze hoofdpersoon. Een doorgewinterde crimineel, die met alle macht probeert op het rechte pad te blijven. Zijn sarcasme en kritische blik brengt hem echter steeds weer in de problemen. Als er op zijn werk een ongeluk gebeurt, wordt hij besmet met straling. Hij heeft nog vijf dagen te leven, als hij zo veel geluk heeft. Er is één redmiddel voorhanden: de medische capsules op Elysium!

Daar moet hij naartoe. Daarvoor schakelt hij een crimineel in. Die belooft hem een shuttle, maar dan moet hij wel een flinke klus klaren: codes ontfrutselen van een eliteman van Elysium. Als hulp wordt Max omgebouwd met een soort robotskelet, waardoor hij een stuk steviger op zijn benen staat.

Maar er speelt nog heel wat meer, want Secretary Delacourt (gespeeld door Jodie Foster) os op Elysium bezig met een coup. En daarbij zet ze doorgewinterde criminelen in. Terwijl Max op aarde probeert zijn hachje te redden en via een illegaal transport naar Het Beloofde Land, Elysium te reizen, wordt daar een strijd om de macht, met alle vuile spelletjes vandien. En natuurlijk is er een romance die door de film zwermt!

Elysium is een grootse productie, met kritische noten en vergelijkingen naar vluchtelingen uit Mexico naar America, het verschil tussen rijk en arm, de verloederin en vervuiling van aarde en machtsspelletjes. Flinke thema’s, verpakt in een commercieel filmjasje. Het verhaal van de film is filterdun, maar is door een paar redelijk onverwachte wendingen en wat actiescènes toch interessant om te kijken. Een paar handelingen zijn extreem vergezocht, en spreken elkaar soms tegen, maar in de categorie “avondje vermaak met een actiefilm” scoort de film toch prima.

Elysium, Universal Pictures

Tijdsduur: 109 minuten, Actie.
Verkrijgbaar op: DVD (ca. 15 euro), Blu-ray (ca. 20 euro)

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.