Recensie: Eibertje kiest, Eibertje van Halteren

Eibertje van Halteren heeft Voeding en Diëtetiek gestudeerd in Amsterdam. En daar kwam ze tot een verbazingwekkende conclusie: dat mensen niet graag hun hele eetschema omgooien om af te vallen. Nieuwe gewoontes inslijten? Dat kost ontzettend veel energie! En dus ging Eibertje met winkelkarretjes tegelijk naar de supermarkten om daar de meestgebruikte producten te verzamelen en te vergelijken.

Verschil

Bij die producten stelde ze zich dezelfde vraag: in welke opzichten verschillen deze producten van elkaar? Zitten er veel onnodige ingrediënten in, veel kunstmatige en besproken E-nummers, vet, suiker, calorieën? En aan de hand van die conclusies verdeelde ze de producten uit de productgroepen in twee groepen: de afvallers, en de producten die Eibertje kiest.

Appels en peren

Daarbij moet ik wel opmerken dat de productvergelijkingen die Eibertje soms maakt uit dezelfde productgroep vallen, en dat het niet dezelfde producten zijn. Appels met peren, als ik zo vrij mag zijn deze vergelijking te maken. Zo worden bij ijsjes Cornetto’s met waterijsjes vergeleken, of winegums met drop, ligt-margarine met roomboter, en dat maakt de verhoudingen wel scheef. Daarbij let Eibertje ook niet op de smaak van producten, of de eigenschappen. Het voedingswaardenoverzicht bepaalt het grootste deel van haar keuze. Anderzijds pakken mensen steevast hun ‘eigen ijsjes’ uit het schap, zonder de alternatieven een blik waardig te gunnen. Vanuit dat oogpunt is dit natuurlijk een briljant boek, dat je echt laat nadenken over de keuzes die je maakt.

Bewust

Eibertje kiest en laat jou ook bewuster kiezen. Kijk eens kritisch naar je keukenkastjes en kelderkast en beoordeel hoeveel van jouw producten uit de rode afdeling van Eibertje komen, en hoeveel daarvan in de groene categorie vallen. Komen veel producten uit de rode afdeling, dan kun je op een eenvoudige manier gewicht verliezen en gezonder eten, zo pleit Eibertje. Pak gewoon eens een ander product uit je schap. Of je dat nu meteen kilo’s gaat schelen is de vraag, maar Eibertje breekt met dit boek wel een vraagstuk open. Of ga je misschien nog een stap verder, naar gewoon ‘verse’ en pure producten?

Eibertje Kiest, Eibertje van Halteren
Carrera, september 2014, 144 pagina’s, paperback.
Prijs: 15 euro. ISBN: 9789048822287

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, papablogger en hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven. Naast dit blog is hij freelance schrijver met Tekstbureau de Letterkamer.


Reacties

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.