logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Efteling


Het park bestaat natuurlijk al sinds jaar en dag: de meeste opa’s en oma’s van nu zijn er zelfs mee opgegroeid. Dat maakt van dit sprookjesachtige park een ware legende en autoriteit in ons kleine landje: zelfs in geheel Europa zijn er weinig parken die zich kunnen tippen aan de sfeer en belevingsmogelijkheden van het park. De Efteling is natuurlijk in eerste instantie ontstaan met het sprookjesbos, aangevuld met een kleine speeltuin. Deze werd in eerste instantie ontworpen door de grote Anton Pieck, wiens stijl nog steeds nagevolgd wordt in bepaalde delen van het park. Hierdoor krijgt het park ook zijn geheel eigen uitstraling en karakter. Maar dat is natuurlijk niet alles. Het park, dat uit verschillende ´rijken´ bestaat, heeft een keur aan activiteiten, voor jong en oud.

En daar gaat het jammer genoeg mis. Het park is inmiddels zó groot, dat  het letterlijk onmogelijk is het park in een enkele dag te bezichtigen, laat staan als je dan ook nog eens alle attracties gehad wil hebben. En dan wordt het zelfs nog groter, want momenteel wordt er hard gewerkt aan een nieuw rijk en een geheel vernieuwd en indrukwekkender waterorgel.

De meeste mensen zijn dan ook geneigd om de ene dag dat ze er zijn het gehele park te bezichtigen. En dat moet je niet doen! Zeker niet met kleine kinderen, want o, wat zie je die veel. En helaas worden die kleintjes van hot naar her gesleept, in buggy of bolderkar. Zonde! Laat ze lekker lopen, en neem er de tijd voor. Stop bij ieder sprookje in het sprookjesbos, luister naar de verhaaltjes en laat je kinderen genieten van de sfeer van weleer! En ben je bang dat je het in een dag niet red? Dat is logisch. Het park is ontzettend groot, en de toegangsprijs is toch aan de hoge kant (32 euro is de laatste stand, zonder het uitrijbewijs): dan wil je wel zo veel mogelijk waar voor je geld. En vind je dat niet in een onvergetelijke dag lekker ontspannenen en vrij, maar wil je zo veel mogelijk zien en ervaren? Denk dan eens aan het boeken van een arrangement in het hotel, of in het nieuwe vakantiepark Bosrijk (waarbij je onbeperkt toegang hebt tot het park voor de duur van je verblijf), waar je de vrijheid van een huisje kunt huren, of kunt genieten van een stukje privacy van een appartement. Maar daarover in een andere recensie meer!

Natuurlijk is er over het park weinig nieuws te melden. Het is eenzame klasse en een blijk van een enorme discipline en inzet van de medewerkers dat het park er altijd spik en span uitziet, en dat alle medewerkers met plezier aan het werk lijkt te gaan. Service met een glimlach wordt erg letterlijk genomen, en je zult nauwelijks iemand treffen die sikkeneurig zijn taak vervult of niet klantvriendelijk is. Daardoor wordt het voor jong en oud, hoe lang je er ook verblijft, een feest om te zijn. Of je nu geniet van de snelste achtbanen of het indrukwekkende Raveleijn-theater, of lekker slenterend door het Sprookjesbos of het Land van Laaf vertoeft: het zal zeker een belevenis zijn die je nogmaals wilt ervaren.

Efteling
Prijs entreebewijs: vanaf 32 euro (voor kinderen vanaf 4 jaar)
Prijs uitrijkaart:10 euro

Meer informatie: Efteling website

Kaartjes voor attracties en uitjes kopen doe je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.