logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Efteling Bosrijk


Wil je langer op het park verblijven, omdat je niet alles in een dag wilt (of kunt) bezichtigen, of omdat je gewoon langer wilt genieten van de magie van de Efteling? Dan is een verblijf in het park Bosrijk zeker een aanrader. Het park is schitterend aangelegd, want hoewel de beplanting nog wat moet aangroeien is het wel midden in een bosrijke omgeving gebouwd: de hoge bomen zorgen dan ook voor de nodige sfeer en schaduw. De patroon van Bosrijk is het Efteling-karakter Klaas Vaak, bekend van de televisieshow. Zijn zandkasteel vormt het centrum van de centrale vijver, waar hij regelmatig zand filtert om te kunnen gebruiken. Dat is dan te zien door kringen in het water en rookpluimen die uit zijn kasteel komen opstijgen. Ook staat zijn trouwen uil Oehoe Houdoe dan op wacht. Leuk detail is dat hij ook een aantal keer per week een verhaaltje komt vertellen aan de kinderen (op de aankomstdagen, wel te verstaan). Een bijzonder leuk stukje theater, waarbij de magie die er van afstraalt wel een beetje afhankelijk is van de spelers. Wij hebben er twee mogen zien, waarbij van het eerste stukje veel meer samenhang en improvisatietalent afdroop dan het tweede, waarbij de dames-zandkabouter toch wel duidelijk een rol aannam en haar teksten ten gehore bracht.
Onze test betrof een appartement: de instapmogelijkheid van Bosrijk. In het Poorthuys, wel te verstaan: de ingang van het park. Wat gehoriger dan de andere gebouwen, maar wel met alle faciliteiten direct binnen handbereik: voor het zwembad hoef je de trap maar af, het restaurant zit om de hoek, de receptie de andere kant op, en het scheelt weer een paar minuten lopen naar het park, waar je alle dagen toegant toe hebt.

De kamers zijn daar ook volledig ingericht in de Klaas Vaakstijl: de schilderijen aan de muur zijn van zijn beeltenis, dekbedden prijken met het Klaas Vaak-logo, er liggen een aantal slaapmutsjes klaar, en natuurlijk een voorleesboekje uit het Klaas-Vaak assortiment. Op de kinderkamer staat bovendien een bodspel, vastgeplakt op het tafeltje, waar ze het uhm… Klaas-Vaak spel kunnen spelen. De slaapkamers zijn eenvoudig doch effectief ingericht. Netjes, efficiënt, maar soms net niet helemaal doordacht. In onze kamer waren de bedden bijvoorbeeld bevestigd aan de muur. Blijkbaar heeft iemand ze proberen te verschuiven, waardoor de hoofdeinden gescheurd waren. Dit euvel was natuurlijk wel verholpen, de planken waren netjes aan elkaar bevestigd, doch was het scherpe hout niet afgerond. Ook waren er wat lampjes defect, wat altijd jammer is. Zeker in de badkamer, waar de drie aanwezige sfeerlichtjes zorgen voor een sfeervol, doch voor een badkamer schamel licht. Als er dan een lampje stuk is, is het behelpen met het scheerritueel… Daarbij stond er een lamp in de kamer, zonder dat er een stopcontact voor beschikbaar was. Het was een leuke lamp om te zien, de hele kamer is in een sprookjesachtige sfeer vormgegeven, maar wel jammer dat het snoer er opgerold bij moest liggen.

Verder is het park wel geweldig: het personeel is vriendelijk als altijd, spreekt je netjes aan maar dringt zich niet op, en de restaurantmanager zorgde er met name voor dat iedereen het naar zijn zin had. Onze jongens mochten bijvoorbeeld hun eigen pizza’s bakken in de keuken – het was rustig op het moment. Een leuke verrassing, aangezien ze op dat moment niet echt veel zin hadden om hun (Klaas Vaak) kleurplaat in te kleuren die ze als tijdverdrijf aangeboden hadden gekregen.

Gezien de prijs-kwaliteitverhouding van het park krijgt het al een dikke voldoende. Het is geen duur park, zeker niet als je het vergelijkt met andere vakantieparken, en het ziet er tot in de puntjes verzorgt uit (met uitzondering van de aandachtspunten van onze kamer, maar deze zijn ter harte genomen zo werd ons verzekerd). Ten daarbij de toegangsmogelijkheid tot het park of het heerlijk warme en aangename zwembad bij op, en je weet dat je het park niet afhoeft. Een minpunt dat door mijn ouders werd geopperd: ‘Ja, maar het eten is daar zo duur! Dat betaal je er dan dubbel en dwars mee terug!’ Dat valt dus wel heel erg mee. Toegegeven, je kookt neit zelf, en je betaalt dus altijd wel meer, maar de prijzen waren zeker realistisch: zie het als een gemiddeld restaurant waar je uit gaat eten. Bovendien kun je er nog leuke souvenirs aan overhouden: in het Eftelingpark koop je bijvoorbeeld een bord met kinderpoffertjes (waar ze hun buikje aan vol eten) met een bordje voor dezelfde prijs als waar je een zelfde soort bordje koopt in de souvenirwinkel! En je kunt bij de ijskraam een Eftelingbeker met ijs kopen, een soort Happy Meal met een Efteling-goodie, ga zo maar door. Superleuk voor de kinderen! De Efteling was overigens wel zo eerlijk in het ‘verplicht eten’ op het park: dat hóeft dus niet: in de ‘handleiding’ van de kamer vind je de routebeschrijving naar de dichtstbijzijnde supermarkt, die op een goede vijf minuten rijden verwijderd is.

Het park Bosrijk is dan ook zeker een aanrader, voor jong en oud. Het is natuurlijk al leuk om een aantal dagen rond te lopen in de Efteling, maar soms is een hele dag wel wat veel. Met een appartement of huisje op Bosrijk kun je er even tussenuit en genieten van de rust, compleet in stijl van de Efteling. En helemaal aan jezelf, dat is natuurlijk altijd prettig. Een absolute aanrader voor iedereen die de Efteling eens op zijn gemak wil beleven.

Efteling Bosrijk
Prijzen variëren door het gehele jaar

Voor meer informatie: Efteling Bosrijk website

Kaartjes voor attracties en uitjes kopen doe je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.