Er zijn inmiddels ontzettend veel diëten bedacht en ontwikkeld: de een nog strenger dan de ander, met rare regeltjes en gewoontes, eetpatronen en kant-en-klare menu’s. Het boek Eet je buik plat zegt in het begin dat het niet een van die diëten is. In het begin van dit boek lees je namelijk over goede en slechte bacteriën die zich in je darmen gemanifesteerd kunnen hebben. Sommigen zorgen ervoor dat je weinig calorieën opneemt (de zogeheten slanke bacteriën) en andere bacteriën nemen juist heel erg veel calorieën op. Die laatste wil je dus zeker niet in de buik, maar zou volgens de schrijfster van dit boek juist wel veel in de darmen aanwezig zijn. Die slechte bacteriën zouden zich namelijk voeden met bijvoorbeeld de suikers die je in je eten vind.
Met suikers worden niet alleen de toegevoegde suikers bedoeld, maar ook de koolhydraten die bijvoorbeeld in graanproducten zitten. Het boek eet je buik plat hanteert daarom de “theelepels suiker “-methode. Daarin bekijk je het aantal koolhydraten dan in een product zit, trek daar de vezels vanaf en deelt het door vijf. Dan weet je hoeveel theelepels suiker er in een portie verwerkt zitten. De truc is om zo min mogelijk van die theelepels binnen te krijgen, hoewel de schrijfster wel aangeeft dat je suiker nodig hebt in je dieet. Want hoewel de methode ervan uitgaat dat je zo min mogelijk suikers binnenkrijgt, en daarmee eigenlijk ook alle tarwe-en graansoorten met een grote boog omzeild, vertelt het van de andere voedingsstoffen ook duidelijk en helder wat je wel en niet mag gebruiken. En zo wordt het stiekem toch een van die diëten die redelijk nauwkeurig verteld wat je wel en niet mag eten!
Het grote verschil tussen dit dieet en oudere diëten is dat dit nieuwe dieet je ook in geuren en kleuren verteld waarom je bepaalde voedingsstoffen wel mag hebben, en andere juist niet. Maar ook dat is bij nieuwe diëten geen noviteit. Het theoretische deel wordt in geuren en kleuren verteld wat die verschillende darmbacteriën wel niet doen voor je ontlasting, met genoeg technische teren om ze een paar keer goed door elkaar te halen. Zo nu en dan kom je een praktijkkadertje tegen van mensen die het dieet hebben gevolgd, maar die weten mij in ieder geval niet te overtuigen. Wel goed ik toegeven dat het praktische deel van het dieet duidelijk en concreet is uitgelegd, met handige overzichtjes waarin je kunt zien hoeveel je van een bepaalde groente, fruit, vlees of andere voedingsmiddelen mag eten. Het is het wel prettig dat het niet zo’n streng dieet is, met kant-en-klare dagmenu’s. De schrijfster van het boek laat het vooral aan jou zelf over om te bepalen hoe ver je gaat met het lijnen, en in hoeverre je jouw menu aanpast naar de normen die het dieet je stelt. Achter in het boek vind je veel recepten die je probleemloos kunt maken – uiteraard met het aantal theelepeltjes suiker erbij vermeld!
Eet je buik plat, Brenda Watson
WPG, 280 pagina’s, paperback.
Prijs: 19,95 euro. ISBN: 9789022330500
Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op: