Recensie: Eerlijk – de kracht van echte openheid, Paul Wilkes


Paul Wilkes maakt zich in het boek Eerlijk – de kracht van echte openheid ergens druk over. Maar dan ook écht druk. Hij merkt namelijk terecht op dat mensen  heel erg open zijn. Misschien zelfs wel té open. Alles laten ze zien van hun privéleven. Zijn het niet de realitysoaps op televisie, dan is het wel van de buurvrouw, via Facebook, Twitter of Instagram. Maar, zo stelt Paul: die mensen zijn dan misschien wel heel erg open; zijn ze ook eerlijk?

Laten mensen die die openheid niet een bepaalde schijnwerkelijkheid zien, maken mensen niet veel te veel goed terwijl het niet nodig is, zijn mensen niet onbewust aan het liegen? Paul oppert om het anders aan te pakken. Ben eerlijk tegen elkaar! Hoe doe je dat? Nou, eigenlijk zoals vroeger, in de biechtstoel. Je vertelt je eerlijke verhaal, zonder waardeoordeel, aan de ander. Die bepaalt dan wel wat er met je verhaal gebeurt. Je geeft dus een antwoord of zegt iets zonder je zelf te verantwoorden of te verontschuldigen.

Dat is lastiger dan je denkt! Denk maar eens na: wat doe je als die vervelende collega vraagt of je iets mee gaat drinken, samen met andere collega’s? Je geeft antwoord: Nee, want… et cetera. Maar: waarom die ‘want’? Waarom is ‘Nee’ niet genoeg? Door al die excuses en verantwoordingen maak je het jezelf knap lastig en bezwaard. Als je altijd eerlijk bent, heb je een veel rustiger en opener leven. Paul vertelt je in verschillende hoofdstukken hoe je die eerlijkheid toepast op het werk, in relaties en vriendschap. Zonder al die openheid, waar iedereen zich in laat meeslepen.

De aanpak gaat trouwens veel verder dan eenvoudigweg ‘zeggen wat je vind’. Het boek Eerlijk – de kracht van echte openheid laat je ook op zoek gaan naar die eerlijkheid, naar ‘de waarheid’ voor zover die bestaat. Je leert je dag reflecteren. Wat vond je er fijn aan, wat minder fijn, wat ging goed, wat kan beter? Reflectie, of meditatie zo je wilt, is een belangrijk onderdeel in het hele proces. Want pas wanneer je zelf weet wat de eerlijkheid is, kun je hem gebruiken.

Als leidraad in het boek worden vier personen gebruikt: rabbijn Robert Waxman, pater Steven Labaire, psychiater en holist dr. Thomas Mathew en zuster Karen Kirby. Door citaten en reacties van deze vier personen in het boek te verwerken krijg je echt het beeld een compleet verhaal over eerlijkheid in handen te hebben. En bovendien is het best verhelderend om iemand vanuit een andere hoek zijn visie te laten vertellen! Eerlijk is niet altijd even toegankelijk geschreven, maar het is desondanks wel prettig leesbaar en onderhoudend.

Eerlijk – de kracht van echte openheid, Paul Wilkes
Uitgeverij Ten Have, juni 2013, 128 pagina’s, paperback.
Prijs: 14,95 euro. ISBN: 9789025903312

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, papablogger en hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven. Naast dit blog is hij freelance schrijver met Tekstbureau de Letterkamer.


Reacties

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.