logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Een zaadje in de wind, Eric Carle


Aan de hand van kleurrijke collages en een simpele maar poëtische tekst vertelt Eric Carle het fascinerende verhaal van de levenscyclus van een bloem. Tien zonnebloemzaadjes worden meegevoerd door de wind.

De reis is gevaarlijk en lang, en uiteindelijk zal alleen het kleinste zaadje uitgroeien tot een schitterende zonnebloem.

Eric Carle is een van die schrijvers die een holletje maakt in je hart en er dan in wegkruipt. Bij ieder boek dat je vervolgens van hem in handen krijgt komt hij weer even naar buiten om zijn gezicht te laten zien. zo ook bij dit boek. Vanzelfsprekend maakt Eric weer gebruik van zin beroemde illustratietechniek, waarbij hij gebruik maakr van beschilderd papier dat hij in specifieke vormen knipt. Hierdoor heeft het direct een onnavolgbare uitstraling. Het is weer een lief boek over de lange en blijkbaar gevaarlijke reid die zonnebloemzaadjes in de herfst maken. Ik durf te wedden dat je daar nog nooit over hebt nagedacht! Maar deze tien zaadjes gaan samen op pad, het kleinste en lichtste zaadje telkens achteraan. Op iedere bladzijde trotseren ze weer een nieuw gevaar, waarbij er een zaadje sneuvelt. Maar niet alle zaadjes sneuvelen, en dat is eigenlijk het grappige aan dit boek. Ik vond het in ieder geval een verrassende wending in het verhaal. Drie zaadjes overleven de reis en schieten langzaam wortel. En wat er dan gebeurt… Tja… Er kan er maar een de sterkste zijn, natuurlijk! Maar zoals dat gaat met de seizoenen: in de herfst begint alles weer van voren af aan.

Een leuk detail aan dit boek is dat er ook echt tien zonnebloemzaadjes worden meegeleverd. Deze zitten in de achterkant van het boek verwerkt. Als je wilt, en je vindt het niet erg om je boek te beschadigen, kun je ze er uithalen en ze planten. Vind je dat zonde, dan hebben de zaadjes het daar vast prima naar hun zin en kun je meteen laten zien hoe de echte zaadjes er uitzien.

Een zaadje in de wind, Eric Carle
Gottmer, februari 2011, 40 pagina’s, hardcover.
Prijs: 12,95 euro. Leeftijd: vanaf 3 jaar. ISBN: 9789025749620


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.