logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Een voetbal voor vrede, Fabien Doulet


Een voetbal voor vrede

Leo gaat samen met zijn vader een heel bijzondere dag beleven. Samen met mensen uit verschillende landen spelen ze namelijk een bijzondere dag in de Eerste Wereldoorlog na, die bij hen in de buurt heeft plaatsgevonden. Een enscenering, zoals dat heet, of een re-enacting. Duizenden mensen uit verschillende landen komen bij elkaar om dit bijzondere moment uit de eerste wereldoorlog na te spelen.

Meer eerst moet het oorlog worden! Een speciaal gebied is voorbereid op dit evenement, met loopgraven, prikkeldraad en veel buskruitknallen als kanonnen en geweergeschiet. Daar loopt Leo dus tussendoor, en hoewel hij gevraagd wordt om in het veldhospitaal mee te helpen geniet hij met volle teugen van deze toneelmanifestatie. Want bijna is het zo ver, bijna wordt die eerste Kerstdag nagespeeld. En dat gebeurt al vrij snel, zodra de eerste ‘soldaat’ een kerstlied inzet en telkens uit een andere hoek iemand anders een kerstlied uit zijn land zingt.

In het boek Een voetbal voor de vrede wordt namelijk een bijzonder fenomeen gevierd, waarbij soldaten uit beide kampen elkaar in het midden ontmoeten en samen geschenken uitwisselen tijdens kerst. Onder het plezier van kerstliederen en het genot van lekkernijen en sigaretten (toen was nog lang niet bekend hoe ongezond die waren) blijken de soldaten in het veld toch maar gewoon mannen te zijn, die ook even een momentje vrede willen. En die vinden ze door hun liederen… en een voetbal. Een fiks partijtje maakt de dag compleet.

In Een voetbal voor de vrede is er weer even aandacht voor de Eerste Wereldoorlog, die ongeveer honderd jaar geleden in onze regio heeft gewoed. Nederland is daarbij redelijk neutraal gebleven, maar in Vlaanderen heeft de oorlog in alle hevigheid gewoed. In het boek worden veel legertermen uit die tijd genoemd en omschreven, waardoor het een educatief tintje heeft. Aan het einde van het verhaal blijkt de overgrootvader van Leo in de oorlog gevochten te hebben en zijn herinneringen aan die tijd te hebben opgeschreven in een dagboek. Zelfs de voetbal is bewaard gebleven! Een bijzonder moment in roerige tijden. Konden die er maar vaker zijn!

Ga direct naar Een voetbal voor de vrede op BOL.com.

Informatie

Een voetbal voor de vrede,
Illustrator: Fabien Doulut
Uitgever: de Vier Windstreken, 27 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 7 jaar. ISBN: 9789051160925. Prijs: 9.95 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.