logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Een vampier van niks, Daiënne Merkies

9789051163049 een vampier van niks

Daiënne Markies heeft met Een vampier van niks een heel bijzondere kijk op vampieren neergezet. Ze weer op heel leuke manier te omschrijven hoe het er aan toe gaat in een gemiddelde vampierenfamilie. Hoofdrol in dit boekje speelt Jonas, de jongste van het gezin met zeven (!) kinderen. Jonas is de enige in de familie met rood, onhandelbaar, kroeshaar. De andere gezinsleden hebben allemaal mooi, zwart haar. De link met Jonas’ rode haar en het buitenbeentje Ome Jan is snel gelegd. Jan is jaren geleden verbannen uit de familie, omdat hij niet goed kom bijten. En dat kan zijn strenge vader maar slecht hebben. Hij wil graag dat alles goed gaat, en kan gewoon niet geloven dat één van zijn kinderen niet goed kan bijten!

Want: vampieren bijten niet om te doden, maar alleen om te drinken. Dat doen ze als mensen slapen, heel zachtjes en voorzichtig. Mensen voelen er dan helemaal niets van, en slapen rustig door. Vampieren trainen er dan ook hard voor om zo stil en voorzichtig mogelijk te doen. Zo ook Jonas. Maar: hij bijt scheef! En dat kan natuurlijk niet. Zeker niet nu hij bijna tien jaar oud wordt. Dan wordt je namelijk of echt vampier, of niet. Maar dan moet je dus wel eerst mensenbloed hebben gedronken! Maar omdat Jonas scheef bijt, lukt dat niet. Zijn schoolvriendinnetje (en gewoon mens) Sofie probeert heb daarbij te helpen, hoewel ze het wel een beetje eng vind in het begin, een huis vol vampiers….

Daiënne omschrijft op een leuke en luchtige manier het vampierleven. Sommige delen uit de legendes (slapen in een doodskist, capes dragen, enzovoort) worden dankbaar aangehaald. Zo hebben de vampiers ook geen spiegelbeeld, maar kunnen ze wél tegen daglicht. Ook worden mensen geen vampiers als ze gebeten zijn door een vampier, en drinken de vampiers alleen maar een klein slokje, ze bijten niet om te doden. Enge details zijn er ook: zo hangt de kamer van Jonas vol posters over nekken en aders, wordt er geoefend met bijten in varkentjes en de huiskat. Maar kinderen houden natuurlijk ook wel van een beetje griezelen. Een vampier van niks komt akelig dicht bij de werkelijkheid: het zou zo maar echt kunnen zijn!

Een vampier van niks, Daiënne Merkies
De Vier Windstreken, mei 2013, 88 pagina’s, hardcover.
Prijs: 11,95 euro. Leeftijd: vanaf 8 jaar. ISBN: 9789051163049


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.