logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Een reus van een beer, Kristien Dieltiens

reus van een beerEen reus van een beer is een echt meeleesboek. Je begint in het boek op AVI 2, en leest langzaam door tot AVI 6. In het nieuwe systeem is dat vergelijkbaar van AVI M3 tot en met AVI E4. Best een groot verschil dus, maar wel een verschil dat binnen afzienbare tijd te overbruggen is. Het leuke daarvan is wel dat beginnend lezers getriggerd worden om zich verder te ontwikkelen, maar ook dat moeilijke lezers de bevestiging krijgen dat ze meer kunnen dan ze denken. Jammer dat de AVI-leesniveaus, waarvan je voorin het boek een overzichtje vind, niet overeenkomen met het huidige AVI-systeem. Het boek Een reus van een beer gaat over de meer Broes. Een jonge beer, die de wereld nog moet gaan ontdekken. Dat doet hij op een manier die redelijk grenst aan de werkelijkheid: de rauwe natuurwereld wordt op een leuke manier vertaald naar kinderen: zo begint het boek met het einde van een winterslaap, waarin Broes en zijn moeder alle keutels naar buiten rollen. Of knikkeren, zoals ze in het boek noemen. Dat is natuurlijk positief. Dat niet alles in het leven even rooskleurig is zal voor iedereen duidelijk zijn, en in dit boek worden de ‘rauwe’ feiten dan ook niet omzeild. Dat Broes zijn vader heeft verloren aan een jager, waarbij moeder denkt aan de e rode vlekken in de sneeuw, doet Broes bijvoorbeeld nadenken over de dood. Wat is dat nu echt? Zijn moeder legt het hem kort en bondig uit. Maar ja: beren moeten ook eten, en ze eten nu eenmaal het liefst vis. Levend? Welnee: die maken ze eerst dood! Zal Broes de dode vis wel eten, of doet die zich aan zijn vader denken? Een reus van een beer is een bijzonder boek. Vol weetjes en feitjes over het berenleven en het leven in een bos, maar dan op een manier uitgelegd dat kinderen het ook kunnen begrijpen. En vermengd met het roerige leven van Broes, uiteraard, en daar gebeurt ook heel wat in! De illustraties in het boek zijn wat donker en duister, met witte lijntekeningen zie je de vormen in grof geschilderde karakters. Ikzelf vind het niet echt passen bij het boek, hoewel de gebruikte kleuren weer wel heel natuurlijk zijn blijven veel tekeningen wat experimenteel – je moet er van houden.

Informatie

Een reus van een beer, Kristien Dieltiens
Illustrator: Seppe van den Berghe Eenhoorn, 144 pagina’s, hardcover. Prijs: 24,95 euro. Leeftijd: vanaf 6 jaar. ISBN: 9789058389978

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.