logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Een koekje van eigen deeg, Nadja van Sever

Een koekje van eigen deeg In Een koekje van eigen deeg maak je een een vervelend verhaal mee: Bas, een jongen die het niet al te makkelijk heeft met twee drukwerkende ouders, wordt gepest door Katlijn. Bas is steevast het middelpunt van haar negatieve aandacht. Daarbij wordt Katlijn bovendien bijgestaan door twee vriendinnen. Samen smeden ze de gemeenste plannetjes, waarbij hun klasgenoten vaak de andere kant opkijken of hen gewoon negeren – niemand wil problemen krijgen met de kattige Katlijn! Dat lijkt te veranderen wanneer Katlijn ontvoerd wordt door een raar klein mannetje, Marc de Belhamel genaamd. Hij lijkt bijna magische krachten te hebben, en samen met zijn vrouw – die altijd pannenkoeken bakt – verzint hij een aantal opdrachten die Katlijn moet uitvoeren alvorens ze mag terugkeren naar haar normale wereldje. Die opdrachten hebben telkens te maken met schuldgevoel, onrecht en pesterijen. De bedoeling is natuurlijk dat Katlijn daar iets van opsteekt en nadenkt over haar eigen gedrag ten opzichte van Bas, maar lukt dat wel? Het lijkt er in eerste instantie niet op… totdat Katlijn ineens doorheeft wat er gaande is en zelf gaat inleven in de mensen die ze tijdens haar avonturen ontmoet. Maar terwijl Katlijn weg is gaat het leven voor Bas natuurlijk gewoon door. Na een paar geweldige pest-vrije dagen besluiten Katlijns vriendinnen dat het toch wel tijd gaat worden om de draad weer op te pakken. Waarbij één vriendin toch wel schuldgevoelens krijgt, aangezien ze Bas stiekem best een leuke jongen vind. Die bovendien erg goed kan koken, heeft ze ontdekt! De vraag is dan ook of de pesterijen in de klas gewoon doorgaan nu Katlijn weg is, of dat iemand opstaat tegen dit onhebbelijke gedrag? En of Bas misschien voor zichzelf opstaat, of wellicht in een heel diepe put geraakt na al die negativiteit? Een koekje van eigen deeg is een heel indrukwekkend boek, dat best wel wat krachttermen bevat. Het is geschreven op een voor Nederland ongewone wijze, met redelijk grof taalgebruik. Is dat erg? Nee hoor, op het schoolplein hoor je natuurlijk veel ergere dingen voorbij komen, maar op kinderboeken rust toch wel een soort taboe op dat vlak. Het pesten is en blijft een actueel onderwerp dat nog een beetje in de taboesfeer zit, en het idee van het kleine oude mannetje is een briljante zet. Katlijn komt in extreme situaties waarbij ze zonderlinge figuren moet helpen of zelfs redden van een ruwe en gewelddadige dood. Zal ze hierdoor iets leren? Of blijft ze doorgaan met haar gedrag? En hoe zou jij zelf iemand tot inkeer kunnen laten komen?

Informatie

Een koekje van eigen deeg, Nadja van Sever Clavis Books, 192 pagina’s, hardcover. Prijs: 15,95 euro. Leeftijd: vanaf 10 jaar. ISBN: 9789044827064

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.