logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Een fotoboek maken op Webprint.nl

Recensie fotoboek webprint-8053

Tegenwoordig maken we aan de lopende band foto’s. Met je smartphone, een compact camera of wellicht met een spiegelreflexcamera: jaarlijks worden duizenden foto’s per gezin gemaakt. Slechts een enkele haalt daarvan het papier: zonde! Er zijn namelijk zo veel leuke en mooie manieren om je foto’s te gebruiken! Wij gingen voor misschien wel de meest klassieke vorm van de moderne afdrukmogelijkheden: we ontwierpen een fotoboek op www.webprint.nl.

Onlangs waren we namelijk met ons gezinnetje een weekje naar Parijs geweest. Superleuk, met heel veel mooie bezienswaardigheden en monumenten die we maar wat graag op de foto zetten. En ja, ook onze kinderen maken tijdens die vakantie graag foto’s, ieder met hun eigen (compact)camera. Dat geeft ons als volwassenen ook even rust en tijd om een mooie foto te schieten. En die foto’s laten we dan zeker niet zo maar verpieteren op onze computer. Welnee! Daar maken we een mooi boek van, zodat we het altijd uit de kast kunnen pakken om nog door te bladeren.

Op Webprint.nl kun je op verschillende manieren een foto afdrukken: als losse foto, een fotocadeau, een wanddecoratie, kaarten, maar ook een fotoboek maken. Onze keuze. Je hebt natuurlijk verschillende formaten waarop je kunt afdrukken: vierkant, staand of liggend, in A4 of A5-formaat. Dat is heel persoonlijk: waar heb je ruimte voor in je kast, of wil je een boekje dat je altijd wilt meenemen? Ook de kaft hangt daar mee samen. Ga je voor een zachte kaft, een kartonnen of een luxe aanvoelende foam kaft? Heel smaakgevoelig.

Minder smaakgevoelig is in mijn ogen de afdrukkwaliteit. Je kunt namelijk een zogeten rasterafdruk maken, maar ook een fotoprint. Bij de eerste mogelijkheid is je foto opgebouwd uit allemaal losse puntjes, die van een korte afstand een beeld vormen. Zo worden de meeste fotoboeken afgedrukt, en is een veelgebruikte methode. De laatste paar jaar kun je echter voor een kleine meerprijs ook kiezen voor een echte afdruk op fotopapier. Je krijgt dan een mooie, scherpe afdruk, zoals je een echte foto afdrukt – en dat is natuurlijk wel wat je wil voor een fotoboek! De keuze tussen mat of glanzend is bij ons ook zo gemaakt: glans geeft veel meer kleurdiepte dan mat, de foto’s komen dan meer tot leven.

De boeken kun je bij Webprint.nl maken via hun website. Daarbij heb je een mooie hoeveelheid opties ter beschikking. Om te beginnen upload je de foto’s die je wil gebruiken naar de website. Dan kun je van start. Je kunt het hele ontwerp zelf in de hand houden, door foto’s per stuk te plaatsen, te kiezen of je een rand om je foto wil, of je afgeronde hoeken wil of gewoon rechte hoeken, of je de kleur wil aanpassen, je foto wil omvormen tot een zwartwit- of sepiafoto, maar je kunt ook gebruik maken van de hulpmiddelen van webprint: een aanrader. Zo maak je namelijk snel mooie pagina’s met meerdere foto’s erop. Je kunt kiezen om een sjabloon te gebruiken voor een spread (twee pagina’s naast elkaar) of per pagina. Je kiest daarbij uit de linker kantlijn een opmaak die je leuk vind en sleept hem naar de pagina van je fotoboek. Vervolgens sleep je daar je foto’s in. Klaar! Desgewenst vergroot of verklein je de foto’s, zorg je dat je onderwerp goed naar voren komt. Veel moeilijker dan dat is het niet. Je kunt foto’s toevoegen, maar ook tekstvakken, illustraties (waaronder ook tekstballonnen) en zelfs achtergronden. Voor echte themaboeken zijn sjablonen aanwezig. Ook voor Parijs, alleen maakte dat sjabloon veel gebruik van vierkante polaroid-achtige formaten – en dat kwam in ons geval niet mooi tot zijn recht.

Je hoeft je ontwerp trouwens niet in één keer af te maken. Je kunt ieder project namelijk opslaan en later weer openen om verder te bewerken. Waar je ook bent. Super handig! Het bestellen is dan ook een kwestie van je keuze bevestigen. Je boek wordt dan gedrukt en binnen een paar dagen bij je thuisbezorgd. Houd er rekening mee dat je het boek helemaal kunt openleggen. Daar kun je leuk mee spelen tijdens het ontwerpen, door een grote foto over twee pagina’s af te drukken als echte eyecatcher, of om een sfeervolle achtergrond te maken. Op het glanzende fotopapier komen foto’s perfect tot hun recht – met zo’n fotoboek komen alle leuke herinneringen weer naar boven.

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.