logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Een doos met een geheim, An Melis

Emma zit in de kikkerklas. Ze vindt het daar heel fijn. Emma mag knutselen, tekenen, spelen… En Juf Sien bedenkt elke dag iets leuks. Af en toe mag Emma al grote letters schrijven. Volgend jaar gaat ze naar de olifantenklas van meester Jan. Daar zal ze nog meer leren schrijven en rekenen.
Daar komt meester Jan. Hij draagt een reu-ze-gro-te doos. Het is een doos vol gaten… ‘Wat zit er in die doos?’ wil Emma weten. ‘Ssst… een geheim…’ knipoogt meester Jan. Maar wat hangt daar uit de doos? Is dat een staart?? De doos mag mee naar de kikkerklas. Samen met juf Sien ontdekken alle kinderen een stukje van het geheim.

Een doos met een geheim bestrijkt het gevoel dat alle kinderen hebben zodra ze naar een andere klas of school gaan. Het gevoel van onzekerheid, spanning, maar ook de nieuwsgierigheid die daarmee gepaard gaat. De juf en meester van Emma weten hier wonder goed op in te spelen, door een groot mysterie te introduceren, dat de kinderen nieuwsgierig zal maken. En dat worden ze, want als kinderen één ding zijn, dan is het wel nieuwsgierig. Nieuwsgierig boven alles. Zo zorgt de grote doos met gaten ook voor een leuke overgang vand e speelzaal, waar Emma nog op zit, naar de kleuterklas, waar ze naar toe mag. Als ze het mysterie hebben ontrafelt vinden ze nog een brief: een concrete uitnodiging om een kijkje te mogen nemen. Hierbij moet de supergrote mysterie ook worden meegedragen door alle kinderen. Eenmaal aangekomen in de kleuterklas worden ze netjes rondgeleid door alle kinderen die bij meester Jan in de klas zitten: een mooie overgang, en enthousiaste verhalen die de kinderen zeker zullen enthousiasmeren. Door dit leuke idee op school is het al direct een leuk boek geworden om te lezen. De tekeningen zijn vrolijk, en er is genoeg in te ontdekken en te zoeken. Het enige minpuntje is het lerrertype: dat is wat aan de iele kant. Hierdoor komen de prenten wel beter naar voren, maar het voorlezen (zeker op een grotere afstand) is hierdoor niet altijd even gemakkelijk. Desondanks een erg leuk verhaal, wat zeker zal spelen wanneer het kind naar een andere klas gaat. Maar ook daarna zullen ze met een lichte weemoed spreken over hun eigen ervaringen: over vroeger.

Een doos met een geheim, An Melis
Abimo, februari 2011, 32 pagina’s, hardcover.
Prijs: 11,95 euro. Leeftijd: vanaf 3 jaar. ISBN: 9789059326583

Dit boek bij: Abimo

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.