logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Eat, pray, love

Liz Gilbert (Julia Roberts) heeft alles wat een moderne vrouw zich maar kan wensen: een echtgenoot, een huis, een succesvolle carrière. Maar in plaats van gelukkig te zijn wordt ze overspoeld door paniek, verdriet en verwarring. Net gescheiden besluit Ellzabeth een radicale stap te nemen: ze gaat een jaar lang alleen op reis. Op haar zoektocht naar evenwicht en geluk bezoekt ze drie landen: Italië, India en Indonesië. Italië staat in het teken van eten en leert ze la dolce vita kennen, in India schrobt ze tempelvloeren en leert ze de kracht van meditatie kennen en in Indonesië de balans tussen ernst en lichtvoetigheid – en ontmoet ze haar grote liefde in Bali.

Eat pray love is een film dat gebaseerd is op de ervaringen van een vrouw. Maar goed, ieder zichzelf respecterende vrouw van deze tijd kan zich natuurlijk herkennen in deze film, het is ook al voor die tijd een ware hype om jezelf te ontdekken en je dromen na te streven. En nee, dat is geen discussie die ik met jou als lezer aan wil gaan, dat is enkel mijn nederige observatie van wat er zich in mijn wereldje afspeelt. Dat doet ook niets af aan deze film, want iedere film of boek moet je op zichzelf beschouwen – zelfs al maakt het deel uit van een reeks. Maar goed: Eat, pray love is een film die gaat over een vrouw die niet lekker in haar vel zit: ze is getrouwd met een man, maar kan daar haar ware aard niet in tonen. Ze verschillen simpelweg te veel van elkaar: zij is het twijfelachtige karakter van haar man meer dan beu, en besluit een flinke stap te nemen om in haar eentje de wereld rond te reizen. Naar drie heel specifieke bestemmingen wel te verstaan. Rest hierbij de vraag: in hoeverre is hierbij sprake van een aanstichtende factor? De medicijnman in Bali heeft namelijk al een aantal voorspellingen gedaan, die één voor één uit lijken te komen. Een selffullfilling prophecy, wellicht?

Het verhaal zelf zit natuurlijk goed in elkaar, maar dat heeft het gelijknamige boek van Elizabeth Gilbert ook al bewezen. Julia Roberts weet deze rol prima te vervullen, en wordt daarin ondersteund door een team leuke tegenspelers. De locaties zijn natuurlijk schitterend, dat heeft de film ook al mee. Het verhaal ontwikkelt zich goed en logisch, in de volgorde van de titel (goed gekozen, Elizabeth!) met logische stappen in de persoonlijke ontwikkeling van Liz. Na het zien van deze film – of je relatie nu goed zit of niet – ga je vanzelf nadenken over je eigen leven: heb je wel bereikt wat je wilde bereiken? Heb je wat je hebt wel ooit gewild? En wil je het? Wat wil je nog allemaal in je leven? Genoeg stof tot overdenken, maar om daar de hele wereld voor over te reizen… tja, dat is natuurlijk niet iedereen weggelegd!

Eat, pray, love, Sony Pictures

Tijdsduur: 140 minuten, Drama.
Leeftijd: voor alle leeftijden
Verkrijgbaar op: DVD (ca. 15 euro), Blu-ray (ca. 20 euro)

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.