Recensie: Dungeon Siege 3, PS3


In DUNGEON SIEGE III nemen spelers de rol aan van een van de vier legionairs in het leger van het afbrokkelende koninkrijk van Ehb, waar ze vechten voor de belangen van hun gevallen kameraden. Er zijn altijd conflicten en beslissingen hebben blijvende gevolgen, waardoor spelers een grote invloed uitoefenen op het verloop van het verhaal. Vecht als eenzame held of samen met maximaal drie vrienden die, dankzij de sterk ontwikkelde AI, naadloos deel kunnen nemen aan de coöp multiplayer modus zonder het spelverloop te verstoren.

Dungeon Siege 3 is een echte, ouderwetse RPG. Een spel waarbij je dus echt in de huid van een ander kunt kruipen. Je houdt ervan, of niet. Let echter wel dat dit inmiddels het derde deel is uit de serie, een serie die bovendien nog al wat aanhangers geniet. Het spel vertelt het verhaal van het koninkrijk Ehb, dat door een verrassingsaanval volledig is verwoest, en diens inwoners grotendeels gestorven. Slechts een klein, select gezelschap blijkt deze aanval te hebben overleefd, waarvan jij er een bent. Samen met dit selecte gezelschap ga je op onderzoek in het verwoeste land, om te redden wat er te redden valt. Wellicht is er zelfs nog wel een leger op te bouwen!

En onderweg vergaar je zelf steeds meer kennis, vaardigheden en voorwerpen. Allen maken je krachtiger, dat mag duidelijk zijn. Want tijdens deze queeste zul je gebruik moeten maken van iedere vezel in je lichaam, om de belichaming van het kwaad te lijf te gaan, hetzij met een wapen, hetzij met magie. Door het spel heen gaat het dan ook om het maken van keuzes: welke onderdelen van jouw persoon moeten een voorsprong krijgen, en welke zijn minder belangrijk? Ga je voor de aanval, de verdediging, of ga je je toespitsen op bepaalde vaardigheden? Dat komt ook terug in je uitrusting. Soms is een bepaald wapen sterker, maar lever je in op bescherming. Of heb je met een iets zwakker harnas weer een bonus in je concentratie, waardoor je gerichtere aanvallen kunt doen.

En natuurlijk moet je veel opdrachten vervullen voor extra kennis, ervaring, geld of voorwerpen. Heel veel. Onderweg kom je genoeg personen tegen die iets van je gedaan willen hebben. De gesprekken zijn altijd wat langdradig, vind ik (maar dat vind ik bijna van alle recentere rpg-games. Dan waren de eerste twee delen toch meer in mijn straatje). Klasse is de uitwerking van de verschillende karakters waar je uit kunt kiezen als je van start gaat met het spel. Duidelijke verschillen in aanpak en voorkeur kun je hier al in kwijt: ben je iemand die op de achtergrond werkt en van een afstand aanvalt, of pak je liever je zwaard en ga je vol het geweld in? Leuke keuzes, die voor een dynamisch strategisch spektakel zorgen. Dungeon Siege stelt dan ook zeker niet teleur. Het speelt in een kolossaal uitgewerkte wereld, waar je nauwelijks in kunt verdwalen door de uitgestippelde routes. De personages ontwikkelen zich in rap tempo, op hun eigen manier en er is veel, en dan bedoel ik heel veel, te ontdekken.

Dungeon Siege 3, Playstation 3
Square Enix. Leeftijd: vanaf 12 jaar. Prijs: 59,90 euro
Ook verkrijgbaar voor PC en XBOX360

Deze game bij: Square Enix

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=oYsmQevSKkY]

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.LAAT JE REACTIE ACHTER

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.