logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Dumplin’ haalt het modebeeld over vrouwen onderuit


dumplin-julie-murphy-boek-cover-9789048831449Loop je over straat, bekijk je een videoclip of blader je een reclamefolder door, dan zal je een ding meteen opvallen. Alle vrouwen zijn allemaal inwisselbaar. Nee, niet qua haarkleur of gezicht, maar als je kijkt naar de vrouwelijke vormen lijken ze allemaal heel erg op elkaar. Je ziet nergens een ‘normale’ vrouw, ze zijn allemaal slank – en soms bijna gewoon ziekelijk dun. Nergens zie je een vrouw met een normaal of stevig postuur. Daarom neem ik op dit jongens- en mannenblog toch even de tijd om stil te staan bij het boek Dumplin’, een boek wat in eerste instantie toch meer voor meisjes geschreven lijkt.

Missverkiezing

Dumplin’ is een mega-Amerikaans boek, dat gaat over een super-Amerikaans onderwerp: missverkiezingen. Dat is wel een dingetje – naast het worden van cheerleader of rugbyspeler (sorry: American Football-speler) is het winnen van een miss-verkiezing wel één van de hoogst haalbare dingen die je in je tienerjaren kunt doen. Als je er goed uitziet tenminste, want heel veel meer komt er bij zo’n missverkiezing niet bij kijken. En dat is wel even slikken voor de hoofdpersoon van dit boek, Willowdean Dickson. Zij heeft namelijk een maatje meer. Zelf vindt ze dat geen enkel probleem, maar he tmeedoen aan een verkiezing lijkt dan niet echt heel erg aannemelijk. En dat terwijl haar moeder wel miss is geweest, en daar nog steeds op teert als het aankomt op haar aanzien in het dorpje waarin ze wonen! Dumplin’ is trouwens de bijnaam van haar moeder voor Willowdean – Will voor vrienden.

Liefde maakt blind

Omdat Will zich zo prettig voelt in haar vel, heeft ze aan aandacht van jongens niets te kort. Op haar werk heeft ze een soort knipperlichtrelatie met Bo, maar ook haar knappe klasgenoot Mitch laat merken dat hij wel iets in haar ziet. Dat maakt haar langzaamaan toch wel een beetje onzeker over haar uiterlijk en haar lijn, omdat de vorige vriendinnen van de beide jongens super slank waren. Om haar zelfvertrouwen terug te krijgen, besluit Will het meest bizarre te doen dat ze zich kan voorstellen: ze geeft zichzelf op voor de Clover City’s Missverkiezing. Gaandeweg laat Will niet alleen Clover City versteld staan, maar vooral zichzelf.

Modebeeld

Waarom is Dumplin’ een boek dat je eigenlijk gewoon moet lezen? Welnu: omdat het je ogen opent voor wat er echt belangrijk is. En omdat het alom bekende en opgedrongen modebeeld compleet over the top en onrealistisch is. Staar je niet stuk op de reclameposters en advertenties – die overigens hopeloos gephotoshopt zijn – maar kijk naar de persoonlijkheden van de meisjes zelf. Dan zie je pas de echte schoonheid die van binnen zit. En die naar buiten straalt, zo lang het meisje in kwestie tevreden is met zichzelf. Dat is wat telt, en niets anders. Oh ja: en het is een heerlijk boek om te lezen. Eerlijk, grappig en vol zelfspot.

Conclusie over Dumplin’

Een geweldig en super-Amerikaans boek over missverkiezingen en een gezet meisje dat er besluit aan mee te doen. Met succes, maar dat is meer de danken aan de sprankelende persoonlijkheid van deze tiener. Grappig geschreven, vol vaart en snelheid, en met een geweldige dosis zelfspot! Door: Score: Dumplin’ krijgt 4,7 van de 5 punten.

Informatie

Dumplin’, Moon uitgevers, 318 pagina’s, paperback.
Vanaf: 15 jaar. ISBN: 9789048831449. Prijs: 19.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.