logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Dummie de Mummie en de gouden Scarabee

dummie de mummie en de gouden scarabee

Jazeker, dit deel van Dummie de Mummie is al wat ouder. Heel wat ouder zelfs, het is vier jaar geleden uitgegeven en geschreven door Tosca Menten. Toch wilde ik er graag eens mee kennismaken, want inmiddels is Tosca al weer druk bezig met het laatste stuk van het vijfde deel uit deze serie. En waar kun je dan beter beginnen dan met het begin?

Tosca’s idee van dit boek is dat kinderen heel goed kunnen omgaan met rare situaties en wat viezigheid. Sterker nog, vooral jongens genieten van een griezelmomentje op zijn tijd! Die jongens komen prima aan hun trekken in dit grappige boek. Het verhaal speelt zich af in een klein dorp, waar Goos en zijn vader Klaas in een afgelegen huisje wonen. Klaas is kunstenaar en eigenlijk altijd thuis, hoewel hij zich regelmatig in zijn atelier terugtrekt. Goos is een normale leerling, niets vreemds aan de hand. Tot hij op een dat een mummie in zijn bed ontdekt! De mummie is vierduizend jaar geleden doodgegaan, en heeft tijdens zijn mummificatie van zijn vader de scarabee van Mukatagara meegekregen. Nu, in onze tijd, wordt hij naar een museum verhuisd en wordt de transportwagen door de bliksem getroffen. De mummie komt tot leven, en kruipt in bed van Goos.

Maar: wat nu? Een mummie in huis, da’s toch niet normaal? Samen ontdekt het drietal het geheim van Dummie. De sappige en griezelige details zitten hem in de plastische omschrijvingen van Dummies gestel: zijn huid die af en toe scheurt als hij lacht, zijn uitgedroogde benen, de afschuwelijke geur die van hem afkomt – het is en blijft natuurlijk een rottend lijk! Toiletverfrisser blijkt de oplossing.

Maar naarmate Dummie meer en meer went aan het nieuwe leven, Nederlands leert en echt bij het gezin begint te horen, wil hij ook graag naar school toe. Een nieuwe serie uitdagingen, want niemand mag ontdekken dat Dummie een echte mummie is: dan zouden ze hem in het museum zeker willen laten zien en onderzoeken! Hun meester i nog wel te paaien, maar het vreselijke schoolhoofd en de grootste pestkop van de klas zorgen voor de nodige problemen en uitdagingen. Zeker omdat Dummie de mummie een heethoofdje blijkt te zijn, die nog al snel op zijn uitgedroogde teentjes getrapt is.

Dummie de mummie is een geweldig leuk en grappig boek. De mummie spreekt zeker tot de verbeelding, en de avonturen zijn ronduit hilarisch! De angst van Goos voor de ontdekking van Dummies echte identiteit wordt goed omschreven. De grappen in het boek zijn eenvoudig en origineel, en worden aangevuld met de sappige details van het monsterlijke uiterlijk van Dummie. Lekker griezelen én lachen, dus! Door het boek heen staan vlot getekende zwart-witillustraties, die het verhaal mooi aanvullen en het verhaal nog net iets extra’s geven.

Dummie de mummie en de gouden scarabee, Tosca Menten
Van Goor, maart 2009, 151 pagina’s, hardcover.
Prijs: 13,95 euro. Leeftijd: vanaf 8 jaar. ISBN: 9789047508809


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.