logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Dummie de mummie en de dans van de Cobra, Tosca Menten

Dummie de mummie is een jongetje dat al duizenden oud is. Hij is geboren in Egypte, en toen hij overleed, als mummie verpakt. Door een wonder (en magisch amulet en een bliksemklap) is hij weer tot leven gekomen. Maar niet in Egypte, maar hier, in Nederland! Een beetje versuft is hij toen in het bed van de jonge Goos is geklommen. Na een flinke schrikbui (je vind immers niet altijd een pratende, rottende mummie in je bed) is hij warm opgenomen door Goos en zijn schilderende vader Klaas.

En daar woont-ie nu nog. Een paar mensen uit het dorp kennen inmiddels het geheim van Dummie, en dat maakt het leven wel wat makkelijker. Totdat vriend Bart over de vloer komt, met de mededeling dat de schilderijen van Dummie gespot zijn door een galerie in New York. Zij willen een expositie van de geweldige schilderingen die Dummie maakt! En dus gaan Klaas, Goos en Dummie samen met Bart naar Amerika.

En dat is nogal een shock voor de kleine Egyptenaar, want al die hoge gebouwen, het drukke verkeer en de Engelse taal is natuurlijk helemaal vreemd voor het mannetje! Gelukkig is hij heel flexibel en dapper. Zo slaan ze zich er wel doorheen. Sterker nog, door het onbezonnen gedrag van Dummie komen ze een paar keer bijna in de problemen! Maar ze maken ook heel veel leuke momenten mee. Dummie blijkt namelijk heel goed honkbal te kunnen spelen. En laat dat nou net de nationale sport zijn van Amerika!

Daarbij maakt hij gebruik van de dans van de cobra. Als kleine jongen heeft hij hier namelijk traumatische herinneringen aan. Maar de dans, die de Egyptenaren voor de slangengoed opvoerden, blijkt heel erg goed voor het gooien van ballen en het slaan met een knuppel. En Dummie deelt zijn kennis maar wat graag met de New-Yorkse honkbalclub de Cobra’s. Hoe toevallig! Zij worden al snel een stuk beter, maar krijgen daardoor ook gevaarlijke tegenstanders. Kunnen ze die stoere club verslaan? En zal Dummie onopgemerkt blijven in de grote stad?

Dummie de mummie beleeft in De dans van de cobra zijn vijfde avontuur. En een ontzettend grappig avontuur, waarbij je ook nog eens heel wat te lezen krijgt over de grote stad New York, de kunstwereld en honkbal. Superleuk en stoer, maar vooral het kleine mannetje Dummie en zijn wijze vriend Goos stelen natuurlijk de show in dit boek. Dummie heeft overigens nog steeds last van een klein spraakgebrekje (logisch: een accent én een gemummificeerde tong, dat kan niet goed gaan) dus praat hij een beetje vreemg. Maar dat geeft niets, want wij houden toch wel van die grappige mummie!

Dummie de mummie en de dans van de cobra, Tosca Menten
Van Goor, september 2013, 304 pagina’s, hardcover.
Prijs: 14,95 euro. Leeftijd: vanaf 8 jaar. ISBN: 9789000327089


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.