logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Dummie de Mummie zoekt naar de Smaragd van de Nijl

9789000346875_dummie_de_mummie_en_de_smaragd_van_de_nijl Dummie de Mummie is een echte hit onder kinderen. En terecht, de boekenserie heeft alles dat lezen weer leuk maakt. Dummie is grappig en heerlijk brutaal, Goos en Klaas doen daar nog een schepje bovenop: de drie mannen doen alles wat je zelf zou willen doen, maar niet mag. Omdat je geen mummie bent, waarschijnlijk. Inmiddels heb ik hier het achtste boek van Dummie de Mummie: De Smaragd van de Nijl voor me liggen. Daarin zou je denken dat het helemaal draait om Egypte, maar niets is minder waar.

Italië

Dummie de Mummie: De Smaragd van de Nijl speelt zich namelijk vooral af in Italië. Je moet namelijk weten dat de Romeinen vroeger niet echt lieverdjes waren. Dat had je misschien al gedacht vanuit de geschiedenislessen op school, maar daar leer je eigenlijk alleen wat de Romeinen in ons land uitspookten. In dit boek van Dummie de Mummie ga je juist de andere kant op, en leert Dummie heel wat over de contacten tussen de Romeinen en de Egyptenaren. En dan vooral de manier waarop de Romeinen alles plunderden wat los en vast zat.

Pizza

Maar dan moeten Goos, Klaas en Dummie wel eerst naar Italië, natuurlijk. Zoals je weet is Klaas niet zo’n reiziger. Hij blijft het liefst in Polderdam, waar hij lekker kan schilderen. Lekker thuis, da’s ver genoeg. Maar als Goos en Dummie meedoen met een pizzabak-wedstrijd, en hun pizza wordt uitgekozen als winnaar, mogen ze in een internationale campagne meedoen van een grote pizza-keten. De aftrap van die actie speelt zich af in … Rome! Met een autotrein gaan ze naar Rome om daar in de oude kampeerspullen van Klaas te verblijven. Dat vraagt natuurlijk om de nodige problemen, maar ook de nieuwsgierige buurman Herman maakt het Goos en Klaas knap lastig. Zou hij er achter komen dat Dummie een echte mummie is?

Rondrit

Het is echter dankzij de gesprekken met de journalist en buurman Herman dat Dummie allerlei herinneringen krijgt aan vroeger. Hij krijgt visioenen en dromen over zijn tijd in Egypte, waarin hij een enorme smaragd uit een steen hakt. Van Herman krijgt hij te horen dat de Romeinse keizer Nero die steen in handen heeft gekregen en gebruikte om het bloed – waar hij zo slecht tegen kon – niet te hoeven zien. Dummie is vastbesloten om die smaragd, die hij heeft gegeven aan zijn moeder, op te sporen. Maar helaas – niemand schijnt te weten waar die smaragd is gebleven… alles wat Dummie weet is dat zijn moeder hem in een enorme obelisk heeft gestopt, die ze vroeger benbenstenen noemden. De vraag is: waar is die steen gebleven? En kunnen ze er achter komen waar de smaragd uithangt? Rafael, het zoontje van de pizzabakker weet wellicht een manier om op speurtocht te gaan, en samen gaan de drie kinderen op zoek in de catacomben van Rome. Maar daarin zijn ze niet de enige… daarmee is Dummie de Mummie: De Smaragd van de Nijl een heerlijk spannend boek vol humor en een hyper-actieve puber-mummie.

Informatie

Dummie de Mummie: De Smaragd van de Nijl, Tosca Menten
Illustrator: Elly Hees Unieboek het Spectrum, 304 pagina’s, hardcover. Prijs: 14,99 euro. Leeftijd: vanaf 8 jaar. ISBN: 9789000346875

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.