logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Duistere Zaken, Stephen King

Hoewel de meeste mensen schrijver Stephen King kennen van zijn lange romans (en niet te vergeten de vele verfilmingen van zijn verhalen), is hij nog altijd fan van korte verhalen. Korte, krachtige vertelsels waarin je kunt verdwalen om vervolgens de wereld even met andere ogen te bekijken. Dat is waar het in Duistere Zaken om draait.

Duistere zaken

Er zijn dan ook een aantal verhalenbundels van Stephen King verschenen, waarvan dit de twaalfde is. Sommige verhalen zijn al eerder gepubliceerd, maar de meeste zijn gloednieuw. Het fijne van deze korte verhalen is dat de auteur hierin laat zien dat hij niet vies is van een experimentje zo nu en dan. De stijlen en genres wisselen elkaar dan ook af. Sommigen zijn nekhaar-overeind-zettende bovennatuurlijke verhalen, anderen juist avonturen in het onbekende. In ‘De Turbulentie Expert’ kom je in een wereld waarin begaafde personen vliegtuigen in de lucht houden als die in de problemen komen. In ‘Rood Scherm’ laat hij ons via huwelijksproblemen een blik werpen op buitenaardse samenzweringen. In “De Vijfde Stap” zie je de duistere reis naar herstel van verslaving, en zo heeft ieder verhaal weer een ander thema en gevoel.

Ieder zijn ding

Nu heeft zo’n verhalenbundel met korte verhalen voor- en nadelen. Aan de ene kant is het een wonderlijke afwisseling van stijlen, waarbij je iedere keer weer verrast wordt door de veelzijdige manier van schrijven van deze man. Maar… dikke kans dat er een aantal verhalen tussen zitten waar je niet van zult houden. Ze zijn namelijk zo divers, dat je niet overal enthousiast van kunt worden! Er zijn echter twee verhalen die het centrale middelpunt vormen van Duistere Zaken. Het ruim 150 pagina’s tellende ‘Danny Coughlin’s nare droom’, is verhaal dat schippert tussen paranoia en verwondering, nadat Danny na een psychische flits in het middelpunt van een moordmysterie beland. Een mix van het bovennatuurlijke met een moordmysterie, dat prima werkt. Daarnaast is Ratelslangen een verhaal dat je zou kunnen zien als een vervolg op Cujo, aangezien het gebruikmaakt van een van diens personages. Net als Cujo is het een onstuimige mix van onrust, terreur en pure slechtheid.


Ga direct naar Duistere Zaken op BOL.com.

Recensie over Duistere Zaken

Het is duidelijk dat Stephen King nog altijd flink op stoom is als het aankomt op het schrijven van korte en lange verhalen. Het is een echte productiemachine, die met deze verhalen laat zien dat hij nog altijd speelt met frisse ideeën en bijzondere theorieën. De verhalen zijn niet altijd van even hoge kwaliteit en behoorlijk divers van stijl en onderwerp. De kracht van verbeelding speelt echter nog altijd een grote en belangrijke rol, en dat is een belangrijk terugkerend element in zijn boeken. Duistere Zaken is een must-read voor zowel King-fans als liefhebbers van korte verhalen.

Score: 8


Informatie

Titel: Duistere Zaken
Auteur:
Uitgever: Boekerij
Aantal pagina’s: 546
Type boek: Paperback
ISBN: 9789049201999
Prijs: 24.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.