logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Duister Oord, Steve Mosby

duister oord

Het boek Duister Oord is een bijzonder dreigend en subtiel psychologisch drama. Het draait in eerste instantie om rechercheur Zoe Dolan, di zich heeft vastgebeten op de zaak rondom de Creeper. Een sluiperige man, die alleenstaande en knappe vrouwen in hun eigen woning verkracht en mishandelt. Het bizarre is dat de politie geen idee heeft hoe de man telkens weet binnen te komen zonder duidelijke braaksporen, of waarom de vrouwen zich niet feller verweren. Bovendien is er niet in te schatten wie het volgende slachtoffer zal worden. Wel wordt duidelijk dat de Creeper steeds gewelddadiger wordt. Er vallen zelfs doden!

Naast het spannende verhaal van Zoe, die naast deze bizarre zaak het nodige achter de kiezen heeft en daardoor zelf de nodige angsten moet overwinnen, lees je ook over vrijwilligster Jane Webster. Zij is vrijwilligster bij een anonieme telefonische hulpdienst. Ze rijgt de verhalen van de creeper te horen. uit eerste hand denkt ze, maar is dat ook zo? Het zou ook om een grappenmaker kunnen gaan…

En af en toe lees je vanuit het standpunt van de Creeper zelf, in korte, vreemde bewoordingen waarin hij zijn daden eens overpeinst. En vanuit omstanders, die zijdelings met het verhaal te maken krijgen. Hoe de vork echt in de steel zit, dat komt pas aan het einde van het boek een beetje tot stand. Een duidelijk pluspunt van het boek is de spanning en suspense die in het boek zit verweven: de sluipende moordenaar, die niemand verwacht en plots toeslaat bij ogenschijnlijk willekeurige slachtoffers… hoe neem je zo iemand te grazen?

Duister Oord is spannend en vlot geschreven. Korte, sprekende zinnen die een goed sfeerbeeld weten neer te zetten. Let wel: dit is zeker geen boek dat verdrinkt in allerlei details en omgevingsbeschrijvingen, er wordt redelijk wat aan de verbeelding overgelaten. Daardoor zit er een vaart in het boek waar het kan, en gaat het even wat rustiger om een subtiele, kippenvel bezorgende spanning op te bouwen. Van de slachtoffers zelf wordt een redelijk expliciet beeld gegeven, dat redelijk objectief is maar natuurlijk wel als schokkend ervaren kan worden.

Duister Oord, Steve Mosby
AW Bruna, november 2014, 320 pagina’s, paperback.
Prijs: 19,95 euro. ISBN: 9789400502086


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.