logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: DUF boektijdschrift 3 – Waanwijs

duf-3---waanwijs-lr

Waar stopt een boek boek te zijn, en begint het een leven als tijdschrift? Soms is het heel duidelijk te zien, maar soms ook zeker niet. Zoals met het tijdschrift DUF. Ze noemen zichzelf dan ook heel terecht een boektijdschrift. Een onafhankelijk en gedurfd boektijdschrift, om precies te zijn. En dat is helemaal terecht. Want DUF is een ontzettend eigenwijs, leuk, speels, vrolijk, leerzaam en soms lekker brutaal boekwerk, dat je iets kan leren, maar waar je boven alles lekker in kunt neuzen en bladeren.

Voor me ligt de derde uitgave van DUF: waanwijs. Het gaat er in dit dikke tijdschrift om dat je zelf eens gaat nadenken, en niet laat meesleuren door alle media-gekte, reclames en vertekende boodschappen die je ziet in televisieseries, films en andere bronnen. “Wil jij slimmer zijn dan je smartste vriend, scherper dan je ouders, snuggerder dan je sluwste docent? Je niks meer laten wijsmaken door nep-(s)experts, slijmjurk-marketeers (kinderlokkers!), listige pornobonzen (seksverpesters!), gehaaide brulaap-politici (nee, niet Hitler!) of slurpende social-networksuckers? Doorzien hoe ook jij (ja, jij ook!) dagelijks gedrogeerd wordt met eeuwenoude drogredenen, gemindfuckt door spindoctors, gebrainwasht door listige strategen, geindoctrineerd door sluwe sluikcensuur? Kortom: je eigen doelen nastreven in het leven in plaats van je energie te laten lekken naar duizend dingen die er niet toe doen. Nee? Niet?”

Zo prijst DUF zichzelf aan, en ik zou het eerlijk gezegd niet beter kunnen. Het is een superinteressante en bonte mix van weetjes, feitjes en stukjes die je aan het denken zetten. Die bonte mix zie je ook terug in de vormgeving: plaatjes, foto’s en tekeningen wisselen elkaar in rap tempo af, alles in een geheel eigen stijl. Die ligt je, of die ligt je niet. De tekeningen zijn bijvoorbeeld niet altijd van een even hoogstaand niveau, maar ze maken wel duidelijk wat er is. De grapjes die erin zitten verwerkt zijn echt geweldig, maar dat geldt eigenlijk voor het hele boektijdschrift: DUF is allesbehalve zichzelf!

Op de website www.duf.nl kun je een exemplaar bestellen. Daar zijn natuurlijk ook deel 1 en deel 2 nog verkrijgbaar. Verplichte leeskost, de overhoring volgt op onverwachte plekken.

Duf boektijdschrift 3: Waanwijs
DUF, november 2012, 300 pagina’s, paperback.
Prijs: 19,95 euro. Leeftijd: vanaf 14 jaar. ISBN: 9789081092142


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.