logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Droomhuis, het bordspel

Nee, ik heb het hier niet over het Barbie droomhuis. Daarom heb ik in de titel ook maar vast Het Bordspel vernoemd. Dat we daar geen misverstanden over krijgen. Geen Barbies. Klaar. Ik heb het hier over Droomhuis – het bordspel. Een spel dat we hier de afgelopen twee dagen minstens elf keer hebben gespeeld. Niet omdat het moeilijk is, of omdat we twijfelden… maar omdat het zo ontzettend leuk is!

Eenvoudige regels

De manier waarom je het spel speelt is heel eenvoudig. Ik zal het even uitleggen. De korte versie. Iedere speler krijgt een huis, met daarin drie verdiepingen. Het is een drive-inwoning, wat inhoudt dat de onderste verdieping bedoeld is voor opslag of een garage. De echte woonruimtes komen dus pas op de tweede en derde verdieping. Nu zijn de kamers nog leeg, jij mag ze zelf gaan vullen. Hoe? In het midden van de tafel komt een kaart te liggen, met daarop vijf kolommen. Op iedere kolom komen telkens twee kaarten te liggen. Open en bloot, zodat iedereen ze kan zien. Daarvan is één kamerkaart en een verbouwingskaart. De eerste rij is de uitzondering. Daar ligt alleen een kamerkaart en een startershuisje. De persoon die het startershuisje pakt, mag de volgende beurt beginnen. Die mag dus een rij kaarten pakken. Dan ga je met de klok mee: ieder pakt twee kaarten (of één kaart en het startershuisje) van het bord. Heeft iedereen kaarten gepakt? Dan verdwijnen de overgebleven op een aflegstapel.

Bouwen maar

De kamerkaart is een kamer waarmee je je huis bouwt. Dat is dus een badkamer, slaapkamer, spelkamer, woonkamer of wat dan ook. Soms kun je zo’n kamer zelfs uitbreiden: dan krijg je aanzienlijk meer punten als je twee of drie kaarten ervan naast elkaar hebben. Iedere kamer kun je bovendien nog uitbreiden met een Inrichtingstegel: een decoratief middel zoals een jacuzzi voor in de badkamer, een schilderij voor de kamer, enzovoort. Allemaal manieren om punten te verdienen. Met de verbouwingskaarten kun je een Inrichtingstegel bemachtigen, maar krijg je soms ook de mogelijkheid om twee kamers te wisselen, te ruilen met het speelbord of een andere slimme truc uit te halen. Of je krijgt een stukje dak in handen. Super gaaf om nog meer punten te halen! Aan het einde van het spel tel je alle punten bij elkaar op: die van de kamers, van de inrichtingstegels, maar ook of je een compleet dak hebt en of je huis beschikt over een bepaalde ‘functionaliteit’. Of er twee badkamers zijn, bijvoorbeeld, en of je kunt douchen, slapen én koken. Dat levert je ook weer bonuspunten op.

Veelzijdig

Al die regeltjes maken het – in principe – heel eenvoudige spel een stuk dieper en spannender. Er komt namelijk heel wat bij kijken om je huis bij elkaar te sprokkelen. Plannen is belangrijk, maar iedere ronde is weer een nieuwe gok. Je moet daarbij rekening houden met het feit dat je je huis van onder af moet opbouwen. Daarbij zul je soms een kamer moeten opofferen – als je echt niet kunt mag je een kamer als ‘lege kamer’ neerleggen. Daardoor kun je wel hoger bouwen… is dat slim? Soms wel, soms niet. En die variatie maakt het spel zo leuk!


Uitbreiding

Cool is de uitbreidingsset voor Droomhuis. Die gaat onder de naam Zonnelaan 156 te boek. Het is een fijne uitbreidingsset geworden met een paar items die je kunt verwachten, maar ook een paar aangename verrassingen. Zo zitten er flink wat meer nieuwe kamers, voorwerpen en decoraties in de doos, wat het spel wat leuker en spannender maakt. Het gave van deze uitbreiding is echter dat het ook echt nieuwe elementen toevoegt aan je spel. Daarbij is de uitbreiding naar maximaal 6 spelers natuurlijk de duidelijkste extra. Ook is er een spelvariant bijgevoegd voor 1 speler, wat ook erg praktisch kan zijn. Maar er is meer. Zo kun je ook familie en vrienden ‘uitnodigen’ om in jouw droomhuis te komen kijken. Dat doe je door de juiste combinatie kamers neer te leggen. Een mooie uitdaging! Je kunt zelfs hele bouwplannen namaken voor extra bonuspunten!


Recensie over Droomhuis

CooleSuggesties topper

Droomhuis is een spel voor jong en oud. Het is een briljant spel waarin je telkens een keuze moet maken. Ga je voor mooie en grote kamers, of juist voor complete sets? Het spel zelf is heel mooi vormgegeven en goed afgewerkt. Een echte topper!

Score: 10


Informatie

Droomhuis,
White Goblin Games Genre: strategie,
Tijdsduur: 20-40 minuten. Voor 2-4 spelers. Leeftijd: vanaf 7 jaar. Prijs: 39.95 euro.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.