logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Dremel 4200 met 75 accessoires en stevige koffer

Waar denk je aan als je de naam Dremel hoort? Vast en zeker aan het pen-achtige apparaat, waar je verschillende apparaten op schroeft. Misschien denk je wel aan de Dremel als schuurmachine, of als zaag. Of juist als graveerpen? Drie keer goed. Maar zelfs dan ben je er nog niet. Dat laat deze Dremel-set heel duidelijk zien: je krijgt er 75 verschillende accessoires mee. Daarmee kun je slijpen, schuren, graveren, boren, slijpen… en nog meer, zeker als je deze functies combineert met de handige accessoires. Dan verander je de Dremel zelfs in een decoupeerzaag!

Daarmee je de Dremel een ontzettend veelzijdig apparaat. Veelzijdiger dan ik had gedacht, eerlijk gezegd. Want de Dremel ontstijgt het Hobby-segment ruimschoots, en kan net zo gemakkelijk gebruikt worden bij allerlei klussen. Of bij het hobbyen, natuurlijk, want daar is-ie nog steeds prima op zijn plek. De Dremel 4200 heeft nog een andere handigheid: een EZ Change module op de voorkant. Waar je voorheen nog gebruik moest maken van een sleutel om accessoires goed vast te zetten op het apparaat, kun je hier gebruikmaken van een handig vergrendelsysteem met twee klemmen. Daarmee verander je dus sneller dan ooit accessoires. Hoewel het werken met de sleutel zo te zien op de instructiefilmpjes ook niet erg moeilijk of ingewikkeld leek is er altijd ruimte voor verbetering, en die hebben ze genomen.

Ook zijn er voor de slijpschijfjes makkelijkere manieren gevonden om ze te verwisselen. Ook deze kunnen nu gebruik maken van een handig vergrendelsysteem, de EZ Speedclick: trek de houder even naar onder, leg het schijfje op zijn plek en laat de houder weer terugzakken op zijn plaats. Hoe handig en snel kun je het hebben? Let wel op: na gebruik zijn de accessoires loei heet! Laat de Dremel ook eerst helemaal tot stilstand komen voor je hem loslaat. Hij schiet zo weg, voor je er erg in hebt. Hier hebben we hem gebruikt om een plank in te korten, gaten te boren in een houten tussenmuur op zolder, een stukje laminaat te leggen (waarbij we de Dremel gebruikten om planken af te zagen) en een poging om een houten plank te graveren. Maar daar moet je toch een vaste hand voor hebben…

115556-1e7a170e-392e-4b54-8fad-cfd2027851e2-dremel_25204200_cutguidewall-original-1385054490

Dankzij de kleine en fijne accessoires is de Dremel perfect te gebruiken voor de kleine klusjes in huis: kleine plekjes wegschuren van je buitenstoelen of houten tuinset, een buis afzagen voor je nieuwe wasbak, een oude zilveren vaas oppoetsen en polijsten, een naambord maken voor het huis, een wasbak in je keukenblad zagen… het kan allemaal! En daarbij kun je profiteren van de handige ergonomische greep van de Dremel, die zich niet alleen als pen laat vasthouden, maar ook steviger in de hand laat nemen voor de langere klussen. Dankzij de rubber afwerking licht hij altijd prima in de hand. De snelheid is in te stellen van 5000 toeren tot maar liefst 33000 toeren, middels een draaiwiel op de achterkant. De blauwe aan-uitknop is wat minder handig. Je hebt echt twee handen nodig om hem aan of uit te zetten. Mocht hij onverhoopt wegschieten is het snel zijn om hem uit te schakelen!

115551-bbcdc214-b8ad-41ae-8d86-7e7e63910560-dremel_25204200_2520schilderij-original-1385054488

In de Dremel 4200 set zitten nog een paar waardevolle accessoires. De leukste vond ik wel  accessoire 678, de geleider. Daarmee kun je niet alleen mooie, rechte strepen trekken met je frees, maar ook cirkels uitzagen! Zo kun je bijvoorbeeld een mooie ronde kerstbal uitzagen, waar je vervolgens een kerstster uitzaagt met een cirkelfrees. Of houten ringen. Op de site van Dremel (die moet je echt bezoeken – een feest aan inspiratie en tutorial-videos) verwerkten ze zelfs een soeppan in een aanrechtblad, om dienst te doen als groenafvalbak! Maar je vind er nog veel meer tekst en uitleg. Ook op de meegeleverde dvd vind je een aantal handige instructiefilmpjes – waarvan sommige instructies ook zeker handig waren geweest in de handleiding zelf. De handigste accessoire vond ik het opspatscherm, een doorzichtig kapje waarmee je de grootste hoeveelheid opspattende splinters, zaagsel, vonken et cetera tegenhoudt. Veiligheid voor alles, uiteraard, dus denk ook zeker aan je eigen veiligheid, en draag alsjeblieft een veiligheidsbril en stofkap! Werk je met metaal, dan is een stevige schort ook niet onverstandig. Metaalsplinters zijn nu eenmaal erg scherp en heet als ze net gefreesd zijn.

De Dremel 4200 (of een andere variant) is een superhandige accessoire voor in huis. Ben je een hobbyist, dan kun je waarschijnlijk binnen de kortste keren niet meer zonder, of die hobby nu het restaureren van meubels is of het maken van leuke interieuraccessoires. Met de Dremel kun je namelijk zowel heel fijn als ook wat grover werken. Het handige is dat hij ontzettend klein en compact is voor de functies die hij in zich heeft.

Dremel 4200 met 75 accessoires en stevige opbergkoffer
Prijs: ca. 170 euro


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.