logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Dr. Sleep, Stephen King

Na lange, lange tijd wachten is er voor fans eindelijk een gevolg op het ontzettend populaire boek The Shining, dat net zo populair was in filmvorm. Het verhaal zelf maakt een enorme sprong. Danny, het jongetje uit The Shining, is inmiddels een man van middelbare leeftijd. Logischerwijs is hij zijn traumatische ervaringen van het Overlook Hotel nog niet te boven. Na veel omzwervingen, alchoholisme en agressie, vestigt hij zich in een klein stadje, en gaat in de stervensbegeleiding. Danny krijg de bijnaam Dr. Sleep.

Danny heeft nog altijd ‘het licht’, en daardoor ook telepatisch contact met Abra. Samen gaan ze de strijd aan met De Ware Knoop: een groep mensen die door Amerika trekt. Ze zien er onschuldig uit, in hun campers zijn het net toeristen, maar ondertussen teren ze op de lichtenergie van mensen die de Shining hebben. De energie die vrijkomt als deze mensen langzaam sterven geeft de leden van De Ware Knoop nieuwe levensenergie. En dat langzaam sterven, dat gaat met veel pijn, verdriet en bizarre martelingen.

Dr. Sleep is een geweldig boek, waarbij je snel wordt meegesleurd in alle verwikkelingen die Danny en Abra meemaken. Het verhaal borduurt voorzichtig voort op The Shining, maar staat er ook weer los van. Je kunt ze prima los van elkaar lezen. De personages krijgen stuk voor stuk genoeg aandacht van Stephen King, maar dat is te verwachten. Het verhaal steekt ook weer prima in elkaar, hoewel Stephen in dit boek een wat subtielere manier van horror neerzet. De grens tussen goed en kwaad is – hoewel het in eerste instantie glashelder lijkt – niet alleen maar zwart-wit. De helden uit het verhaal hebben ook hun duistere kanten, en de slechteriken ook wat goedheid en menselijkheid. Een vlot verhaal, vol onverwachte wendingen en verrassingen. Smullen voor King-fans!

Dr. Sleep, Stephen King
LS Amsterdam, september 2013, 432 pagina’s, paperback.
Prijs: 19,95 euro. ISBN: 9789024559152


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.