logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Dr. Seuss’ De Lorax En Het Verdwenen Bos

Lorax

Een tijd geleden mochten we het boek De Lorax lezen. Deze was namelijk opnieuw uitgebracht ter ere van de bioscooprelease met dezelfde titel. Nu is die film op dvd verschenen, en mochten we ook die bewonderen. En dat deden we natuurlijk maar wát graag! Gewapend met twee kinderen aan mijn zijde (van 4 en 6 jaar) zetelde we ons op de bank om te genieten van de film. Zouden ze net zo smullen van de film als van het boek, dat inmiddels een flink aantal malen voorgelezen is?

Jongetje

Het antwoord is volmondig ‘ja!’ hoewel de insteek van het gevoel van de film en het boek toch anders is. Het verhaal uit het boek zorgt namelijk voor een wat neerslachtige sfeer, die op het einde helemaal omhooggehaald wordt. Het verhaal uit de film is anders. Je maakt juist kennis met het jongetje dat in het boek gaat luisteren naar het verhaal van de Lorax. Dat jongetje gaat juist een belangrijke rol in het verhaal spelen. Dat jongetje woont in een afgesloten stad, dat gedraaid wordt door de eigenaar van een luchtfabriek.  Bomen bestaan niet meer, en iedereen is afhankelijk van zijn lucht. Een goudmijn!

Bomen

De jongen is echter verliefd op een meisje, dat droomt van een heel bijzonder iets: bomen! En speciaal voor haar, voor niemand anders, gaat hij op zoek naar de bomen. En daar begint het verhaal van de Lorax. Want hij gaat naar de Foetsie (in het boek heet hij de Vroeger), en hij verteld hoe hij hoogstpersoonlijk heeft gezorgd voor het uitroeien van het bos. Een niet al te vrolijk verhaal, dat moeten we eerlijk zeggen.

Genieten tot de laatste minuut

De vormgeving van de hele wereld met alle karakters die erin rondlopen, maar ook de vele grapjes die erin zitten verwerkt zorgen ervoor dat de hele film lekker licht en luchtig blijft. Zo is het genieten van de eerste tot de laatste minuut. Leuke liedjes, grapjes voor zowel jongere als oudere kinderen, wat romantiek, lieve momenten, spannende momenten, maar ook droevige, zorgen voor een unieke Lorax-beleving.

Kritische noot

Een kritische noot? Ja hoor, die is er ook. Ik haalde het net al even aan: sommige woorden – vooral de namen – zijn niet hetzelfde als het boek. Ook bepaalde passages die worden aangehaald in de film, die overeen komen met de sterke rijm van het boek zijn opnieuw vertaald. En als het origineel dat niet doet… waarom dan wel in de film? Sterker nog (ja, dat kan): de ondertiteling van de Engelse tekst volgt het origineel beter dan de Nederlandse nasynchronisatie! En dát is bijzonder jammer. Naast de Vroeger, die in de film de Foetsie heet, is het belangrijkste woord TENZIJ wel in de ondertiteling te vinden, maar niet in de Nederlands gesproken versie. Een gemiste kans.

Dr. Seuss’ De Lorax En Het Verdwenen Bos, Warner Bros

Tijdsduur: 82 minuten, Animatie.
Verkrijgbaar op: DVD (ca. 18 euro), Blu-ray (ca. 23 euro)

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.