logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: doe het zelf!


doe het zelfAls je een eigen huis hebt weet je het: er komt heel wat kijken bij het onderhoud ervan. Soms gaan dingen stuk door ouderdom of stomme ongelukjes, soms wil je gewoon een kleine upgrade uitvoeren in huis. En wie bel je dan? De vakman? Een goede vriend of klop je aan bij die ene handige buurman? Of probeer je het zelf? Dat kan eigenlijk prima, als je een beetje weet wat je doet. Het boek Doe Het Zelf laat je de meestvoorkomende aspecten zien van het klussen.

Vanuit de techniek

Met zo’n klusboek kun je natuurlijk alle kanten op. Vaak zie je dat je verschillende technieken leert en ontdekt, als je het boek van begin tot het eind doorwerkt. Je voert dan verschillende projecten uit, waarbij je bij ieder project weer een nieuwe techniek of trucje leert. Het boek Doe Het Zelf gooit het over een andere boeg, en werkt vanuit de verschillende technieken. In de eerste hoofdstukken gaat het boek in op goede materialen. Welke middelen heb je nodig, en waarom? Er wordt bijvoorbeeld gesproken over bijvoorbeeld Boren, Zagen en snijden, Schuren en vijlen, Schaven en slijpen, Tangen en sleutels, Schroeven, Hameren, beitelen en nieten, Passen en meten en Lijmen. Opvallend hierbij is dat het boek geschreven is in samenwerking met Bosch – bij deze hoofdstukken wordt dan ook linea recta verwezen naar ‘de beste’ Bosch-producten per categorie voor iedere klus. Handig, dat wel!

Praktijkgericht

Ondanks de samenwerking met Bosch (daar kun je redelijk makkelijk doorheen kijken) is het boek Doe Het Zelf ontzettend praktijkgericht. Het is erg prettig om te weten waarom je bepaalde gereedschappen nodig hebt, en waar je op moet letten als je tot aanschaf over gaat. Zo kun je voor ieder project de juiste middelen in huis halen, die je vast en zeker verder zullen helpen. Na het uitleg van de verschillende materialen, waarbij je ook telkens een praktisch project voor je kiezen krijgt, is het tijd voor ‘het echte werk’. In hoofdstuk vijf ga je aan de slag met verschillende problemen. Denk daarbij aan schilderen, behangen, tapijt leggen, werken met hout (meubels, vloer, deuren) en ga je ook aan de slag in de keuken, de badkamer en maak je zelf verlichting of opbergers.

Alles zelf

Doe het zelf – met dit boek in huis heb je eigenlijk geen excuus meer om het niet te doen. Want laten we eerlijk zijn  – kleine klusjes zijn helemaal niet zo moeilijk om eigenhandig aan te pakken. In het boek vind je genoeg praktische tips en technieken, waarschuwingen en waardevolle adviezen om zelfverzekerd de bouwmarkt in te stappen om de juiste gereedschappen en materialen te kopen. Door de stap-voor-stap uitleg en heldere foto’s kun je goed zien wat er bedoeld wordt. Het boek is geen garantie voor perfecte resultaten, maar met wat geduld en wellicht een beetje oefening zal het niet veel schelen.

Conclusie over Doe het zelf

Een praktisch boek voor beginnend klussers. Het boek staat vol praktische adviezen en heldere uitleg over materialen, gereedschappen en technieken, waarmee je de meeste klusjes in en om het huis kunt aanpakken. Doe Het Zelf bied heldere stap-voor-stap instructies en duidelijke foto’s. Door: Score: Doe het zelf krijgt 5 van de 5 punten.

Informatie

Doe het zelf, Lannoo, 360 pagina’s, hardcover.
Vanaf: jaar. ISBN: 9789401437523. Prijs: 24.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.