logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Do you speak Barbie? Robin Broos

Dankzij het boek Do You Speak Disney is Robin Broos op mijn radar gekomen. In Do You Speak Barbie neemt hij je nog een keer mee, dit keer op een fascinerende reis door de wereld van Barbie, waar roze tinten en controverses elkaar afwisselen. Barbie, die al 65 jaar lang een icoon is in het leven van vele kinderen, heeft een complexe relatie met mode, architectuur en popcultuur.

Invloedrijk speelgoed

De invloed van Barbie op de mode is onmiskenbaar. Haar kleding en accessoires weerspiegelen trends door de jaren heen, en haar iconische stijl heeft ontwerpers geïnspireerd. Van haute couture tot streetwear, Barbie heeft haar stempel gedrukt op diverse modebewegingen. Ook in de architectuur heeft Barbie een rol gespeeld, zij het op een meer symbolische manier. Haar Dreamhouse is een vast onderdeel van haar wereld en vertegenwoordigt een ideaalbeeld van luxe en comfort. Dit heeft op zijn beurt invloed gehad op de perceptie van huisvesting en levensstijl, vooral onder jonge meisjes.

Bewonderd en bekritiseerd

Op het gebied van popcultuur is Barbie zowel bewonderd als bekritiseerd. Sommigen zien haar als een symbool van vrouwelijke empowerment en diversiteit, terwijl anderen haar beschouwen als een perpetuator van stereotype schoonheidsnormen. Haar veelzijdige achtergrond als astronaut, president en arts wordt soms overschaduwd door haar uiterlijke verschijning en glamourwereld.

De stijl van

‘Barbieroze’ is meer dan alleen een kleur; het is een symbool van de Barbie-esthetiek en levensstijl. Het staat voor glamour, speelsheid en femininiteit, maar roept ook discussies op over genderstereotypen en consumerisme. Wat betreft ‘Barbiecore’, hoewel Paris Hilton een rol heeft gespeeld in het populariseren van een bepaalde esthetiek die enigszins doet denken aan Barbie, is het moeilijk om haar de uitvinder ervan te noemen. Barbiecore omvat een mix van felle kleuren, glitters, kitscherige accessoires en een knipoog naar jeugdnostalgie, wat het tot een unieke subcultuur maakt binnen de mode- en popwereld.


Ga direct naar Do You Speak Barbie op BOL.com.

Recensie over Do You Speak Barbie

CooleSuggesties topper

Door de archieven te doorzoeken, experts en critici te interviewen en fanmateriaal te verzamelen, biedt Robin Broos een diepgaand inzicht in het Barbie-universum. Het resultaat is een boeiend cadeauboek vol trivia, lijstjes, anekdotes en illustraties, dat zowel Barbie-fans als nieuwsgierige geesten zal bekoren.

Score: 9


Informatie

Titel: Do You Speak Barbie
Auteur:
Uitgever: Lannoo
Aantal pagina’s: 236
Type boek: Hardcover
ISBN: 9789401498852
Prijs: 24.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.