logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Disney Infinity 3.0


Disney Infinity heeft in ons huishouden inmiddels een plekje veroverd. Het spel is ook zo veelzijdig, dat iedereen er inmiddels zijn ei in kwijt kan. Sinds Infinity 2.0, waar de helden van Marvel hun intrede maakten, zijn ook onze jongens overstag gegaan. De mix van missies en de vrije werelden van de Toybox zijn gewoon geweldig! En nu mochten ze mee in de wereld van Star Wars: ruimteschepen, jedi-bazen en vreemde schepsels staan op onze jongens te wachten in Disney Infinity 3.0. En een nieuwe wereld gaat daarbij voor ze open. Star Wars Clone Wars, dan wel, gekoppeld aan de prequel van de hele Star Wars reeks.

Ook in Disney Infinity 3.0 heb je een tweetal spelmogelijkheden: de Toybox en de Missies. Bij de Starter Pack krijg je twee Star Wars karakters, Anakin Skywalker en Ahsoka Tano, en een spelmodus Twilight of the Republic om je te begeven in de Star Wars wereld. Heb je de eerste missies helemaal uitgespeeld, dan kun je in een andere speelset nog een nieuwe campagne bijkopen, genaamd Rise against the empire. Daarnaast zitten in deze speelset Luke Skywalker en Prinses Leia.

Natuurlijk is er veel meer, want als je helemaal gericht bent op Star Wars sla je belangrijke delen van je doelgroep over: jongere Disney Fans. Gelukkig heeft Disney ook een Binnenstebuiten (Inside Out) speelset voorbereid, met daarin Blijdschap en Woede, die zich juist weer meer richt op rustige puzzelspellen. En dat is niet alles, want er komt zelfs een Toybox Speedway speelset, waarmee je lekker kunt racen. Disney Infinity wordt daarmee nog veelzijdiger dan het al is, en biedt in één enkel spel meer dan genoeg spelmogelijkheden voor het hele gezin. Of je nu rustig wil rondrijden door het kasteel van Assepoester of als held vijanden wil verslaan, wil racen of een oerwoud wil ontdekken.

En tussen al die veelzijdigheid moet je als recensent toch kritisch blijven kijken. Ook al zie je kinderen puur genieten, en heb ook ik een paar uur gespendeerd aan het gamen in de Disney Infinity 3.0-wereld. Want hoewel de spellen leuk en vermakelijk zijn, zijn ze natuurlijk niet zo doordacht als bijvoorbeeld games als Mario of Rayman. Ze kabbelen voort, en zijn eigenlijk alleen moeilijk door de vele vijanden die je moet verslaan, met een paar eindbazen – die ook echt knap lastig kunnen zijn. Ook als je kijkt naar de karakters is het natuurlijk een geweldige mix van Disney, Star Wars en Pixarfiguren, maar ook daar is bijvoorbeeld een franchise als Skylanders een stapje sterker, met bijzondere karakters die unieke eigenschappen hebben die je in het spel moet gebruiken. Maar het blijft een kwestie van wikken en wegen, want bij Skylanders vind ik bijvoorbeeld knap frustrerend en commercieel dat je alleen bepaalde levels of delen van levels kunt spelen met bepaalde typen. En bij Disney Infinity is het meer een kwestie van speelstijl en smaak welk poppetje je kiest.

Hoewel de nieuwe karakters, series poppetjes en spelcampagnes erg leuk zijn, gaat het in mijn ogen toch vooral om de Toybox. Het maken van je eigen wereld. En die heeft in Disney Infinity 3.0 een flinke make-over gekregen. Zo zijn er meer automatische bouwertjes aanwezig die delen van een wereld voor je bouwen, zodat je zelf lekker met andere dingen aan ed slag kunt. Je kunt meer bouwen, racen, stunten en vechten dan ooit te voren. In de Toybox heb je bovendien een aantal leerstanden, die je vertellen hoe je bijvoorbeeld kunt bouwen, springen, klimmen, racen en nog veel meer. Er zijn meer functies en mogelijkheden om je wereld vorm te geven. Zo kun je zelfs een eigen huis bouwen, compleet met een stukje grond waarop je groenten en fruit kunt verbouwen.

Een ander verbeterpunt is de mogelijkheid om je personages te upgraden. Waar dat voorheen kon in een willekeurig raster van power-ups, kun je nu veel gestructureerder werken: wil je vechten verbeteren, of het helpen van anderen? Alle vaardigheden zitten ook netjes in niveaus boven elkaar gestapeld, zodat je eerst niveau 1 moet vrijspelen van een bepaalde techniek of vaardigheid voor je verder kan naar niveau 2 en verder. Daardoor heb je meer overzicht in het groeiproces van je karakter.

Disney Infinity 3.0 is met recht beter dan ooit. Je kunt meer, het ziet er gaver uit en je hebt alle mogelijkheden die je in de eerdere versies had, maar dan gestructureerder en uitgebreider. En… je kunt alle figuurtjes gebruiken die je ook in eerdere versies van Disney Infinity gebruikte!

Informatie

Disney Infinity 3.0, PS3, PS4, XBOX One, Wii U
Prijs: ca. 60 euro

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.