logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Circle with Disney: iedereen veilig op het internet


Veiligheid en internet – het is en blijft een lastig onderwerp. Veiligheid bestaat namelijk enerzijds uit veilig zijn van virussen, malware en phishing, waarbij mensen achter je persoonlijke gegevens proberen te komen. Anderzijds is het ook belangrijk dat je de dingen te zien krijgt die ook echt voor jouw leeftijd bedoeld zijn. Geen geweld, seks of kwade bedoelingen dus. Lastige onderwerpen om af te dichten, zeker niet op al je apparaten. Want hoewel overal apps en programma’s voor zijn, kost dat stiekem handen vol geld. En ieder jaar weer opnieuw! Gelukkig is er een – al zeg ik het zelf – briljante oplossing: Circle with Disney.

Controlekastje

Laat ik even proberen te omschrijven wat het is, dan ga ik dadelijk vertellen wat je er mee kunt. Want ja: ik ben fan! Circle with Disney is een kastje dat je koppelt aan je wifinetwerk. Dat doe je via een speciale app die je op de smartphone of tablet van de ouder installeert. Dus niet op al je apparaten: eentje is genoeg. Heb je het apparaatje goed gekoppeld met je router (een minuutje of vijf werk, inclusief eindeloos zoeken naar je wifi-code) dan kun je het kastje overal neerzetten. Het enige dat van belang is, is dat je een goede verbinding hebt met je router. Ik heb ‘m letterlijk naast de router gezet. Veel beter kan de verbinding niet worden! Al je internetverkeer wordt nu gechecked via dat kastje. Vraag me niet hoe, trouwens, want echt snappen doe ik dat proces niet. Wel weet ik dat het werkt, en dat is ook wat waard, toch?

Jouw family circle

Het kastje van de Circle with Disney speurt nu alle wifisignalen af die verbinding maken met je router. Echt alle: bij ons kwamen onze printer, Nest-thermostaat en rookmelders naar voren, maar ook alle tablets, smartphones, de computer, gameconsoles… alles. Per apparaat kun je controleren wat er mee wordt gedaan: welke websites er worden bezocht, welke apps worden gebruikt, ga zo maar verder. De volgende stap is het maken van een Circle: voor iedereen in je gezin maak je een profiel. Je schiet een fotootje, voert een naam in en daarmee is je profiel klaar. Alle gebruikers van je netwerk komen uiteindelijk in een cirkeltje om het icoontje van Thuis te staan, vandaar de circle.

Verdeel en heers

Nu wordt het pas echt cool. Als je profielen hebt aangemaakt en de Circle with Disney alle apparaten heeft ontdekt, dan kun je apparaten aan profielen toekennen. Je kunt tablets toekennen aan iedere persoon, smartphones koppelen aan je profiel… alles vanuit die ene app op het ‘ouderapparaat’, waarmee je de Circle als eerste hebt ingesteld. Je hoeft verder dus niets meer in te stellen of de installeren! Daarnaast kun je per profiel instellen hoe lang die persoon online mag zijn, tot welke tijd gebruik gemaakt mag worden van het internet (een nachtslot, als het ware) en welke sites en apps gebruikt mogen worden. Daarbij zijn instellingen voor kleuters, kinderen, tieners, volwassenen en ‘geen’. Die blokkade werkt tot voor zover we hebben kunnen controleren perfect! Als ouder kun je bovendien instellen welke apps wel en niet gebruikt mogen worden.

Veiligheid en controle

Zo kun je niet alleen beheersen wat er wel en niet gebruikt mag worden, ook hoe lang achter elkaar er geïnternet mag worden. Off time, noemen ze dat. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat je maximaal een half uurtje achter elkaar achter een tablet mag zitten. Veilig en gezond! Bovendien wordt alles bijgehouden. Per apparaat kún je een Circle app installeren, zodat de gebruiker kan zien hoe veel tijd hij of zij nog heeft. Maar het hoeft dus niet. Op de ouder-app kun je zien wie welke pagina’s bezocht heeft, welke apps heeft gebruikt en nog veel meer. Een kleine beperking: Circle with Disney lijkt alleen te werken voor persoonlijke apparaten. Een algemene computer bijvoorbeeld, of een gameconsole, kan niet worden beperkt qua gebruiksduur. Wel kun je daarop zien wat er mee is gedaan. Een andere beperking: het ophalen van e-mail, dat op de achtergrond gebeurt, telt ook mee voor de internettijd… houd daar dus rekening mee met het instellen van de maximale tijd!

Toegang tot Disney Content

Als extraatje geeft de Circle toegang tot de videotheek van Walt Disney Home Entertainment. Behalve dit extra kijkplezier, krijgen kinderen GIF-jes, emojis, muziek en spelletjes. Het uitgangspunt is om families weer met elkaar de interactie aan te laten gaan, in plaats van alleen maar met de digitale wereld.

Conclusie over Circle with Disney

Een geweldig apparaat dat iedereen veilig op het internet laat surfen. Het installeren is een fluitje van een cent, het aanmaken van de profielen eveneens. Jammer alleen dat je apparaten niet kunt toekennen aan meerdere personen, zoals een gameconsole of computer. Tip: maak voor de gameconsole een nieuw personage aan en stel die in op een tijd naar wens!
Door: CooleSuggesties
Score: Circle with Disney krijgt 5 van de 5 punten.

Informatie

Circle with Disney, Circle
Klik hier voor de website
Prijs: 119 euro.


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.