Dirt 3 neemt je mee naar drie verschillende continenten, die allemaal hun specifieke kenmerken hebben. Racen op het asfalt in Amerika, zand vreten in Afrika en glijden over de sneeuw in het noorden van Europa. Wie dacht in de vorige edities van Dirt de ultieme race-ervaring te hebben meegemaakt achter zijn console, komt bedrogen uit. In Dirt 3 heb je echter niet te maken met lange rally-races: het zijn korte wedstrijden, waarbij het vooral de ondergrond is die het hem zo moeilijk maakt. Zo is sneeuw niet langer een solide ondergrond, waar je net zo eenvoudig op kunt rijden als op asfalt: nee, het is echt glad, waar je soms de grip totaal op verliest! Om het lastiger te maken worden er soms in parcours ook ondergronden afgewisseld. kijk er niet van op als je in één enkele race drie verschillende ondergronden onder je banden krijgt. Gelukkig biedt het spel aanzienlijk veel aanpassingsmogelijkheden, zodat je de moeilijkheidsgraad naar je eigen hand kan zetten. Als je dat al lukt: met mijn relatief beperkte race-ervaring lukte het me soms echt maar net om op het aller eenvoudigste niveau op de eerste plek te komen. Van meer ervaren racers heb ik begrepen dat ze al op het standaard niveau een flinke kluif hebben aan het behalen van het ultieme doel. En dat is ook helemaal niet erg: Dirt 3 is zo’n spel waarbij het absoluut geen straf is om een level een paar keer te spelen voor je de eindstreep met succes behaalt.
Brengt me even bij het grootste nadeel van deze titel: de laadtijden. de PS3 staat er natuurlijk al om bekend relatief lange laadtijden te kennen, maar Dirt 3 maakt hier geen positieve uitzondering op. Zelfs bij het opnieuw spelen van een level moet je even wachten voor je de motoren kunt starten. Niet onterecht trouwens: de omgevingen waarin je speelt, de voertuigen, alles ziet er tot in de puntjes uit. Kan me voorstellen dat het even duurt voor je alles hebt geladen. Ook het menu, dat erg gelikt en overzichtelijk is vormgegeven en lekker interactief is, kost wat laadtijd. Kniesoor die er op let. Het geeft je bovendien de mogelijkheid je handen even van het stuur af te plukken om ze te strekken, en te controleren waar je vingerafdrukken zich in het kunststof hebben geperst.
Tijdens het spelen verdien je punten. Met deze punten speel je auto’s en parcours vrij in de Career-mode. Leuk is dat je hier ook weer punten mee verdient, waarmee je zult stijgen in de ranglijsten. Hoe hoger je komt, des te meer interesse zul je wekken van mogelijke sponsoren, die je contracten aan kunnen bieden. Ga je zo’n contract aan, dan zul je ook meer punten verdienen, en meer interesse wekken. Een echte carrière gaat je dus tegemoet! Bovendien heb je in ieder level een bonusopdracht, waarmee je extra punten kunt verdienen. Dat is een leuke aanvulling, omdat je naast het racen ook bezig moet zijn met deze extra missie. Denk hierbij als het behalen van een belaande snelheid, of het voltooien van de track binnen een bepaalde tijd.
Nieuw in Dirt 3 is de modus Gymkhana. Dit is een soort stuntshow die je moet opvoeren voor je publiek. Hoe ga jij zo veel mogelijk applausjes binnenhalen? Met springen, spinnen, driften, het kapot rijden van hindernissen en het zo spectaculair mogelijk inzetten van alle aanwezige objecten en hindernissen! Lekker racen dus, maar stiekem vergt het enorm veel vaardigheden en kunde om op een eerste plaats terecht te komen. Het gaat namelijk niet om het herhalen van eenzelfde kunstje, maar om zo veel mogelijk verschillende technieken en stijlen te combineren. Spectaculair is het zeker, en leuk om te doen en naar te kijken eveneens.
Dirt 3, Playstation 3, XOBX360, PC
Codemasters. Leeftijd: vanaf 12 jaar. Prijs: vanaf 49,95 euro
Deze game bij: Codemasters
Laat een reactie achter