logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Dimitri en het geheim van het kleine doosje, Yvon Jaspers en Kristina Ruell

Dit jaar is het verlanglijstje van Dimitri voor Sinterklaas extra lang. Een zwiepy skateboard… een lichtzwaard… nieuwe slopzwemvliezen… Maar zal Dimitri al die cadeautjes krijgen?

Dimitri en het Geheim van het kleine doosje is dan ook echt een steek naar onze consumptiemaatschappij, waarbij je speelgoed, goederen en alles wat je even niet nodig hebt even snel weggooid als dat je het hebt gekocht. Dimitri weet daar alles van. Zijn vader heeft een supergoede baan, aan geld geen gebrek. Er wordt dan ook niet gekookt, maar het eten wordt iedere keer besteld. Afwassen? Welnee. Ze gooien de borden gewoon weg! Ook speelgoed waar Dimitri mee gespeeld heeft wordt zonder meer in de prullenbak gegooid: het zal toch niet zo zijn dat hij daar nog een keer mee wil spelen?

Als het Sinterklaastijd is wil hij echter toch wel veel van zijn speelgoed terug. Zijn lijstje wordt dan ook alsmaar langer en langer. Sinterklaas verbaast zich er over, en na lang wikken en wegen besluit hij Dimitri een heel speciaal, klein cadeautje te geven. Maar is Dimitri wel blij met dit ene kleine geschenk? Neen, dat zeker niet. Hij wil er niets van weten. Totdat zijn vader nieuwsgierig wordt…

Dimitri en het geheim van het kleine doosje is echt een hartverwarmend boek, met warme, kleurrijke illustraties die het verhaal perfect ondersteunen en een mooie sfeer neerzetten. Het verhaal laat duidelijk zien dat kinderen wat minder materialistisch moeten zijn in deze tijd, en meer tijd met hun ouders moeten doorbrengen. En voor alle ouders, met als boodschap dat geld ook niet alles is, maar dat ze veel meer tijd moeten doorbrengen met hun kinderen: iets dat wij van CooleSuggesties alleen maar kunnen onderstrepen en aanmoedigen!

Yvon Jaspers is vooral bekend als actrice en presentatrice van onder andere ‘Het Klokhuis’, ‘Knofje’, ‘Over mijn Lijk’, ‘XXS’ en natuurlijk ‘Boer zoekt Vrouw’. Maar naast haar werkzaamheden voor televisie is Yvon ook schrijfster. Ze was jarenlang columnist voor Viva en in 2002 bracht ze haar eerste prentenboek ‘Sluup en Aria’ uit. Tevens is Yvon lid van Het Forum AtotZ: een platform van 28 prominente Nederlanders, ondersteund door Stichting Lezen & Schrijven, die het belang van gelettterdheid onderschrijven. Speciaal voor Douwe Egberts schreef Yvon Jaspers het Sinterklaasverhaal Dimitri en het geheim van het kleine doosje. De Vlaamse Kristina Ruell begon als freelance illustrator voor verschillende Vlaamse tijdschriften als Knack en Flair. In 2004 verscheen haar eerste prentenboek. Nu ‘tekent’ zij voor het boek Dimitri en het geheim van het kleine doosje.

Yvon Jaspers: “Met bijzonder veel plezier schreef ik dit Sinterklaasprentenboek. Want wat is schrijven en lezen toch heerlijk! En belangrijk, omdat je woordenschat vooral door lezen wordt vergroot. Dat gun je toch ieder kind? Daarom beveel ik het lesmateriaal bij mijn prentenboek van harte aan. Geniet ervan.”

Dimitri en het geheim van het kleine doosje is gratis te downloaden, maar ook in papieren vorm te krijgen: Douwe Egberts heeft daar, in samenwerking met C1000 supermarkten, wederom een spaaractie voor opgezet. Het boek is verkrijgbaar vanaf 14 november 2011. Kijk voor meer informatie, voorleestips en lessuggesties over dit boek op:

Recensies van andere boeken uit deze serie:
Sinterklaasje bonne bonne bonnen
Piet Verliefd


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.