logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Dik Trom, Video/Film Express

Dik Trom is een vrolijke, eerlijke, maar vooral gezette jongen. Samen met zijn ouders woont hij in het knusse Dikkedam, waar iedereen net zo dik en uitbundig is als hij. Het is er elke dag feest. Diks gelukkige leventje verandert als de familie gaat verhuizen naar Dunhoven, waar zijn vader een restaurant begint. In Dunhoven is niemand uitbundig of dik. Iedereen is alleen maar bezig met uiterlijk, gezondheid en sport. Ze zitten dan ook helemaal niet te wachten op die dikke familie Trom en hun restaurant vol calorieën. Voor het eerst in zijn leven wordt Dik zich bewust van zijn omvang. Helemaal als hij verliefd wordt op Lieve, het dunste meisje van heel Dunhoven……

Dik Trom gaat er bij mij al in sinds ik een kleine jongen was. Dolblij was ik dan ook dat zijn avonturen verfilmd zouden worden, maar angstig tegelijkertijd: wat als de film nou erg tegenvalt? Wat blijft er dan nog van mijn jeugddroom over? Gelukkig blijkt van dit alles niets te vrezen: de familie Trom is namelijk verplaatst naar een tijdlozere wereld, uit hun vertrouwde omgeving gehaald. Briljante zet van de filmmakers, want het naleven van een verhaal blijft natuurlijk altijd moeilijk en gaat niet zelden gepaard met flinke kritieken van recensenten. Zucht. Die lastige recensenten altijd… Zoals gezegd: Dik maakt een tijdsprongetje naar de modernere tijd. Desondanks blijft er veel van hem over: zijn bretels zijn nog steeds intact, zijn shirt verraad zijn oudere herkomst, en natuurlijk mag zijn postuur niet ontbreken. Hij moet zijn naam wel eer aan doen!

Daarnaast beleeft hij heel andere avonturen dan in zijn vertrouwde dorpse omgeving, dat mag ook duidelijk zijn. In het stadje Dunhoven gaat het er allemaal heel anders aan toe: mensen zijn bang van wat anderen denken, hebben vooroordelen en zijn jaloers op elkaars bezittingen, ze leven heek anders als in het bourgondische Dikkedam. Dit wordt op een heel duidelijke wijze neergezet, waarbij beeld en gebeurtenissen elkaar perfect aanvullen. De sfeer in de film is luchtig en kleurrijk, heldere kleuren en contrasten zorgen ervoor dat de beelden van je scherm afspatten. Hierbij valt het nog meer op hoe zeer de cast zijn best doet om er een topfilm van te maken. En dat het dat is hebben de bioscoopcijfers al bevestigd: maar liefst 400.000 bezoekers bekeken de film op het grote witte doek. En de rest van Nederland? Die koopt de dvd of blu-ray, net als de bioscoopbezoekers, want die willen hem vast en zeker nog eens zien!

Dik Trom, Video/Film Express

Tijdsduur: 83 minuten, Familiefilm, Humor.
Leeftijd: vanaf 4 jaar
Verkrijgbaar op: DVD (ca. 15 euro), Blu-ray (ca. 18 euro)

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.